Opening nieuwe fabriek

Avebe verwacht veel van eiwitproductie

9 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag 8 maart heeft gedeputeerde Tjisse Stelpstra in het Drentse Gasselternijveen een nieuwe fabriek van Avebe geopend. Hier gaat de zetmeelproducent het zogenaamde Inline Protastar eiwit produceren. Voorheen gebeurde dat op twee verschillende locaties. De activiteiten bundeling moet een belangrijke milieuwinst opleveren.

November vorig jaar kondigde Avebe al aan te werken aan de productielijn. In totaal werd gedurende 2015 45 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan de helft voor innovatie is bestemd. De provincie en het rijk ondersteunen het project met een zogenaamde ‘green deal’ van anderhalf miljoen euro. De eiwitproductielijn werd op 8 maart officieel geopend. Protastar is een eiwit dat uit zetmeelaardappelen wordt gewonnen en bestemd is voor de diervoedingsindustrie.

Voorheen produceerde Avebe het standaardeiwit in Gasselternijveen, om het vervolgens in Foxhol verder te bewerken. Door alles op één locatie plaats te laten vinden scheelt dat flink in de kosten en CO2 uitstoot. Het aantal transportkilometers wordt met 40.000 kilometer teruggebracht, zo rekent de verwerker voor. De CO2 uitstoot daalt met drie procent.

Avebe hoopt met de fabriek in de toekomst ook de eiwitproductie voor humane voeding verder uit te kunnen bouwen. De internationale markt is namelijk sterk aan het groeien, waar het bedrijf graag van wil profiteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden