Sector wil streepje voor hebben

Overheidsgrond bij voorkeur naar biologische landbouw

21 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De groei in biologische bedrijven en areaal in Nederland stagneert. Dat concludeert de biologische belangenbehartigingsorganisatie Bionext uit cijfers die Skal Biocontrole vandaag – 21 maart – publiceert.

De Nederlandse consument koopt flink meer biologische producten, maar aan die vraag kan steeds minder vanuit ons land worden voldaan. Bionext-directeur Bavo van den Idsert pleit daarom voor financiële ondersteuning en stimulering.

3,7

procent

bedraagt het aandeel biologisch in de Nederlandse supermarkt

In vijf jaar tijd kocht de Nederlandse consument ongeveer 50 procent meer biologische producten. Het aandeel biologische landbouwgrond is echter niet of nauwelijks gegroeid, zo blijkt uit nieuwe cijfers. De biologische sector is het snelst groeiende segment in supermarkten. Binnen de Nederlandse retailsector bedraagt het aandeel biologisch 3,7 procent. Met 7,6 procent is Denemarken binnen Europa koploper.

Volgens Van den Idsert is het zover gekomen dat we nu biologische melk importeren, terwijl er juist een overschot aan gangbare melk is. Dat komt volgens hem omdat er diverse belemmeringen zijn voor boeren die over willen stappen. Bionext vraagt de overheid matregelen te nemen die biologische boeren helpen. Bijvoorbeeld het aanpassen van fiscale regelingen om de financiering van grond en gebouwen te vergemakkelijken – in de vorm van een groenfinanciering – en een garantstelling voor de terugval in inkomen tijdens de omschakelperiode. Ook ziet Bionext graag een aangepast pacht- en grondbeleid.

Overheidsgronden moeten bij voorkeur naar biologische bedrijven

‘De omschakelperiode van twee jaar brengen hogere kosten en lagere opbrengsten met zich mee. Daardoor valt het inkomen tijdelijk sterk terug’, weet Van den Idsert. ‘Een garantstelling vanuit de overheid helpt. Een aangepast pacht- en grondbeleid met ervoor zorgen dat overheidsgronden bij voorkeur naar biologische bedrijven gaan. Investeringen in de biologische landbouw moeten per definitie onder groene investeringsregelingen vallen.’

Provincies spelen volgens de organisatie een cruciale rol in de omschakeling. Zo is het beleid van de provincie Flevoland duidelijk merkbaar. Het areaal biologische landbouwgrond bedraagt daar ruim 10 procent. Goed voor 8.800 hectare. Met 1,5 procent scoort Zeeland het slechtste. Provincies moeten daarom helpen met omschakelprojecten. Kan Nederland zo het areaal opkrikken, dan veranderen we niet naar een importland. Boeren hebben zo garantie op een gezonde toekomst, meent Bionext.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
john 21 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868824/Overheidsgrond-bij-voorkeur-naar-biologische-landbouw]Overheidsgrond bij voorkeur naar biologische landbouw[/url]
als de vraag groeit kan het allemaal uit de opbrengsten betaald worden. daar zijn overheidssubsidies of streepjes voor bij nodig.
kluit 21 Maart 2016
De overheid leert het blijkbaar nooit sectoren (niet alleen de landbouw) kunstmatig in standhouden is nog nooit een succes geweest
schoenmakers1 21 Maart 2016
hebben ze al niet genoeg streepjes voor?
kids 21 Maart 2016
ze kunnen de biologische boeren even gebruiken om de gangbare te verwijderen. kort daarna zijn de biologen ook bedankt omdat ze niet passen in de natuurdoelen. de overheid moet aan agrarische ondernemers gunnen ongeacht hun certificering. De consument moet immers betalen voor de producten naar keuze. De skal regels staan gebruik door regulieren niet in de weg. Het feit dat een bedrijf niet biologisch is betekent nog niet dat er een hoge productie is.
kids 21 Maart 2016
biologische landbouw geeft meer kans op gebruik gewasbescherming omdat het feitelijke gebruik door tbo 's wordt afgedwongen. dus niks schoner water ...
Bertus Buizer 21 Maart 2016
Bionext zal het ongetwijfeld goed bedoelen, maar aanpassing van het grondbeleid in het voordeel van biologische landbouw lijkt mij niet de echte oplossing. Wat de biologische sector ontbeert is meer betrokkenheid bij en deelname aan issues in de Nederlandse landbouw en een goed boegbeeld. Bij allerlei actuele thema's hoor je de biologische sector niet. En alleen belangenbehartiging richting overheid werkt niet. Biologische landbouw verdient het om als volwaardige, vrije markt sector te worden beschouwd en goed te worden vertegenwoordigd.
bio 21 Maart 2016
Tegen pachtprijzen(2 tot 3 keer de normale prijs) die voor uitgeleefde grond neergeteld worden kunnen wij niet tegen bieden. Ook vanwege het feit, dat de grond pas na 2 jaar biologisch is en de overeenkomsten maar telkens voor 1 jaar aangegaan worden. Hier spreekt dus niet uit dat wij bevoordeeld worden, maar dat zijn de gangbare.
Han 21 Maart 2016
De overheid bevoorrecht en subsidieert de bio al meer dan voldoende. De markt zal zijn werk wel doen. En hoe duurzaam is die bio eigenlijk met al dat gespuit met oa kopermiddelen en andere kofferbakmiddelen waar de reguliere landbouw meer dan 40 jaar geleden afscheid van genomen heeft. Het moment dat Zembla dit weet komt steeds dichter bij.
Abonnee
piet 21 Maart 2016
Werkelijk te zot voor woorden dat er weer een partij voor getrokken word!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
schoenmakers1 21 Maart 2016
hoe meer succes de bio sector heeft, hoe meer we terug gaan naar het verleden en hoe meer arremoede er in het land komt
Arie van den berg 22 Maart 2016
Met dit speciale grondbeleid gaat extra omschakelen niet lukken. Het gaat erom dat agrariërs vertrouwen krijgen in biologische productie. Dat lukt niet snel omdat wetenschap en onderwijs en daarachteraan veel adviseurs nog steeds eenzijdig de kant op gaan van kostprijs verlaging. Het is voor jonge boeren niet sexy om te vertellen in de agrarische vriendenkring om niet voor veel te gaan maar om betere prijs voor het product. Bio zal in ons export land langzamer groeien dan elders, nodig blijft een positieve insteek en resultaten laten zien. Een meerprijs zal vanuit de markt moeten blijven komen, dat blijft door de consument op te zoeken. Daar een steuntje in de rugblijven krijgen van overheden is verantwoord, tegenwerking van machtige grote belangen is sterk.De waterschappen mogen bv wel eens een duit in het publiciteit zakje doen voor de Bio sector als het om waterkwaliteit gaat. De sector zelf is ook wat in zich zelf gekeerd als het om vertellen van het verhaal gaat. Afdwingen met grondgebruik gaat niet helpen, wel voorwaarden afspreken hoe met vruchtbaarheid , biodiversiteit en waterkwaliteit wordt omgegaan.
bio 22 Maart 2016
Jammer, dat men denkt dat bio voorgetrokken wordt.
Wij moeten net als U hard knokken om te kunnen bestaan en om te overleven in deze roerige tijden.
Bertus Buizer 25 Maart 2016
Waarom is ‘biologisch’ bij ‘gangbaar’ geen onderwerp aan de keukentafel?
Biologisch en gangbaar hebben elkaar nodig. Zie (open URL): bit.ly/1oaPrtN
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden