Vrees voor muizenschade

Bieten zaaien in Duitsland door nat weer vertraagd

30 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na twee vroege voorjaren moeten akkerbouwers in Duitsland het dit voorjaar beduidend rustiger aan doen. Pas afgelopen week werd zeer mondjesmaat begonnen met het zaaien van de suikerbieten. Vooral in Saksen-Anhalt zijn de meeste bieten gezaaid. Richting Nederland blijft het stil.

9

procent

van alle Duitse suikerbieten zit nu in de grond

Met 34 procent is het zaaien van suikerbieten rond Klein Wanzleben in Saksen-Anhalt het verst gevorderd. Ook meer ten zuiden van Magdeburg zijn relatief veel bieten gezaaid (18 procent). In het noorden en westen van het land komt de teller vaak niet verder dan 5 tot 10 procent. De weersomstandigheden spelen ook de Duitsers parten.

Het land heeft twee zeer vroege voorjaren achter de rug. Afgelopen jaar werd op 15 maart begonnen met het zaaien van de suikerbieten. In 2014 was dat zelfs op 6 maart. Toen zat het overgrote deel van alle bieten er op 30 maart al lang in. Vorig jaar was dat ongeveer driekwart. Dit jaar komt de teller op 29 maart niet verder dan 9 procent. Dat blijkt uit de Duitse bietenstatistiek.

Door de milde winter hebben Duitse boeren wederom grote vrees voor mogelijke muizenschade. Een grote populatie wordt inmiddels gesignaleerd. Eén muis kan ’s nachts tot 1.000 kiemende zaden opeten. Het enige wat de boeren kunnen doen is hiervoor een alternatief aanbieden. Bijvoorbeeld hazelnoten, gerst of zonnebloemenzaad. In Duitsland worden veel bieten volgens de zgn. 'mulch saat' methode verbouwd. Juist op percelen met veel gewasresten en residuen vind je veel muizen terug.

Vooral op percelen waar niet wordt geploegd is de vrees voor muizenschade groot

Net als in Nederland zien ook de Duitse weersverwachtingen er beter uit. Voor de komende dagen worden eindelijk hogere temperaturen aangegeven. In het zuiden gaat het kwik zelfs door de 20 graden heen. De schade zal dus waarschijnlijk snel worden ingehaald.

In de Duitse deelstaat Palts worden de meeste vroege aardappelen verbouwd. Ondanks het koude weer is inmiddels driekwart van het areaal daar gepoot. De gewassen worden vervolgens afgedekt. De ontwikkeling van de allervroegste percelen verloopt door de lage temperaturen traag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden