Akkoord van Spelderholt

Pachters en verpachters lijnrecht tegenover elkaar

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is pachters en verpachters niet gelukt een volledige overeenstemming te bereiken in het Akkoord van Spelderholt. BLHB – de belangenbehartigingsorganisatie voor pachters – en NAJK kunnen zich niet in het nieuwe pachtrecht vinden. LTO Nederland en de verpachters hebben een deelakkoord gesloten.

Op 20 april is overleg gehouden over een herziening van het pachtrecht. Dit is een vervolg op het Akkoord van Spelderholt, gestart in juni 2014. Na het akkoord werd geen overeenstemming bereikt over het overgangsrecht. Later ontstonden ook andere punten van verschil. Afgezien van het BLHB en NAJK zijn de organisaties nu een nieuw akkoord overeengekomen.

BLHB en NAJK kunnen zich niet vinden in het eindakkoord van het nieuwe pachtrecht

De partijen die overeenstemming hebben bereikt bij het eindakkoord zijn LTO Nederland, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), ASR Vastgoed Vermogensbeheer, de 12 Landschappen en Vereniging Natuurmonumenten. BLHB heeft de eindtekst afgewezen en een eigen plan gepresenteerd. Het NAJK geeft aan geen vertrouwen te hebben in de eindtekst en stemt ook niet in met het overgangsrecht.

Het nieuwe akkoord is in hoofdlijnen gelijk aan het Akkoord van Spelderholt. Zo wordt reguliere pacht behouden, maar met een vrije prijs voor nieuwe overeenkomsten. Flexibele pacht volgt geliberaliseerde pacht op. Deze contractvorm is ook voor boerderijen en gebouwen mogelijk. Nieuw is de introductie van loopbaanpacht als pachtvorm. Dit moet een pachter zekerheid geven tot hij met pensioen gaat, zo menen de partijen.

Voor de prijzen van reguliere pachtovereenkomst komt een ruim overgangsrecht, zo meldt het persbericht van LTO. Het huidige prijsbeheersingsysteem blijft tijdens de overgangstermijn ongemoeid. Voor pachtafhankelijke bedrijven geldt een langere termijn. Het eindakkoord besluit ook over de prijstoets voor alle pachtvormen. Juist in deze toetsing hebben BLHB en NAJK geen vertrouwen.

Volgens BLHB is het eindakkoord slechts op kleine details gewijzigd ten opzichte van het eerder afgewezen voorstel in 2015. Dat werd naast de twee partijen toen ook door LTO afgewezen, die nu wel over de brug komt. BLHB en NAJK zijn het niet eens met de uitfaseringsregeling voor reguliere pacht en de wijze waarop nieuwe contracten tot stand komen. Zij menen dat het pachtprijssysteem in relatie moet staan tot de verdiencapaciteit van de grond.

Het eindakkoord is nu opgesteld voor de staatssecretaris. De overeenstemmende organisaties hopen dat hij het akkoord verwerking in herziening van het pachtrecht.

Lees ook het interview met Piet van der Eijk over de beweegredenen van het BLHB en NAJK.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden