Vrees voor landbouwsubsidie

Na brexit hebben Britse boeren nu bregret

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een meerderheid van de agrarische ondernemers in het Verenigd Koninkrijk stemde in juni voor een brexit. Maar, die stemming lijkt als een blad aan een boom omgedraaid. Er wordt gevreesd voor fors lager uitvallende landbouwsubsidies. Ook lijkt de EU niet graag haar markt klakkeloos open te willen stellen voor producten uit Engeland.

Namens de Britse boeren sprak John Montagu, de Earl of Sandwich, in het parlement. Volgens hem hebben veel agrarische ondernemers op het eiland last van ‘regrexit’ omdat ze hun agrarische subsidies weleens kunnen gaan verliezen. Ze hebben weinig hoop dat de Britse overheid hun voldoende gaat steunen. De eerste signalen daarvoor zijn al uitgezonden en dat brengt angst met zich mee.

2,6

miljard euro

ontvingen Britse boeren aan EU-subsidie

In 2013 ontvingen Britse boeren in totaal 2,6 miljard euro aan landbouwsubsidies en nog eens 637 miljoen voor vergroeningsmaatregelen. De Britse overheid heeft al aangegeven dat dit niveau waarschijnlijk niet kan worden vastgehouden omdat bezuinigingen onvermijdelijk zijn.

Volgens Barones Jones of Whitchurch is vooral de afzet van producten naar de EU-lidstaten een probleem. 73 procent van alle landbouwproducten worden nu in andere EU landen afgezet. Een markt met 500 miljoen consumenten. Zeven van de tien belangrijkste exportlanden bevinden zich binnen de EU. De unie heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is om enkel de regels te hanteren waar het VK voordeel van heeft.

De ondersecretaris voor het ministerie van landbouw kon geen exacte cijfers noemen maar beloofde wel dat ze er alles aan zullen doen om de markt met de EU open te houden. Montagu en Jones stemde beide voor het EU-lidmaatschap. De kersverse Britse minister van landbouw, Andrea Leadsom, was wel voorstander van een brexit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Piet 2 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/databank/kalkammonsalpeter/artikel/10870976/Na-brexit-hebben-Britse-boeren-nu-bregret]Na brexit hebben Britse boeren nu bregret[/url]
Kunnen ze de boeren buiten de eu wat meer geven ....
jan veltkamp 3 Augustus 2016
Dit is precies waar het in de EEG fout gaat. Eerst komen er een batterij ambtenaren die allerlei handelsbelemmeringen opwerpen, z.g. om de locale landbouw te beschermen. Als dan blijkt dat het effect eerder negatief dan positief uitpakt omdat de andere landen het zelfde kunstje uithalen, dan wordt er een nieuw blik met ambtenaren losgetrokken maar nu om te onderhandelen om de belemmeringen van de eerste groep ongedaan te maken. Per saldo heeft het voor de landbouw dus geen enkel voordeel, alleen wordt de burocratie er door vergroot en daar wordt er dus wel veel aan verdient. Vanmorgen was ook weer in het nieuws van een ambtenaar die €6000,- per maand aan onkosten vergoeding had geclaimd. Met daarnaast het gewone salaris. Grootste probleem ze kwam niet opdagen en was onvindbaar. Dat houd je toch niet voor mogelijk. Als er een koe is zonder oormerk moet je ook maar vertellen: het oormerk is er wel maar we kunnen het niet vinden.
peer 3 Augustus 2016
ik heb niets tegen regels als ze maar gelijk zijn in de EU
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden