Extra geld voor NVWA

BTW-landbouwregeling staat op de tocht

20 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een dik pak papier, zo mag de miljoenennota omschreven worden. Het kost dan ook tijd om er de belangrijkste zaken voor de agrarische sector uit te halen. SGP stipte evenwel al een paar pijnpunten aan. Zo staat de BTW-landbouwregeling op de tocht en krijgt de NVWA extra geld, maar te weinig om echt te helpen. 

Geen enkele keer kwam landbouw aan bod

Opnieuw onderstreepte de miljoenennota welke rol voedsel dezer dagen speelt in de Nederlandse maatschappij. Geen enkele keer kwam de landbouw aan bod. Niet de waterschade die zijn weerslag heeft op de oogst van groente voor conserven, niet de problemen in de agrarische sector, maar ook niet het groeiende aantal koeien in de wei of een stijgend aantal biologische bedrijven. 

Kritisch zijn dan ook het CDA en de SGP. Ook belangenbehartiger LTO kan zich niet vinden in de troonrede. Zo wordt in de troonrede de indruk gewekt dat de economische crisis overwonnen is, maar 'heel wat boeren en tuinders bevinden zich in een moeilijke situatie'.   

LTO is van mening dat het kabinet meer moet investeren in de producent van voedsel en drager van het platteland. Het tegenovergestelde tekent zich af. 'De begrotingsplannen van staatssecretaris Martijn van Dam beloven weinig goeds voor boeren en tuinders', zo meldt Elbert Dijkgraaf, van de SGP. 

Investeren in producent van voedsel

Zowel Dijkgraaf als Jaco Geurts van het CDA zijn kritisch over de plannen om de BTW-landbouwregeling af te schaffen. Dit vanaf 2018. 'Met name kleine bedrijven moeten maar liefst 17 miljoen euro extra ophoesten. Een evaluatierapport adviseerde een terugsluis van het geld naar de landbouw, maar daar is in de begroting niets van terug te vinden', zo schetst Dijkgraaf.

Een ander pijnpunt is de NVWA. Die krijgt tijdelijk een paar miljoen extra. Of dit echter voldoende is om de fraudeurs op te sporen en keuringen te doen. Tegelijk schetst SGP dat er te veel kosten bij de sector terecht komen. Ook kwam naar buiten dat er voor de keuring van roodvlees in 2017 weer een nieuwe organisatie wordt opgericht. Komt het productschap in een andere vorm weer terug? Het geeft te denken, want is dit een voorbode voor wat er gaat volgen.

'Als je rood staat, kun je niet groen zijn', hiermee illustreert Dijkgraaf een ander pijnpunt. Van Dam bezuinigt 15 miljoen euro op onderzoek en innovatie. Wel komt er extra geld, 20 miljoen euro, voor een voedselagenda die meldt toe te werken naar een veilig, gezond en ecologisch houdbaar voedselsysteem, maar of dit het snijden in onderzoeksgeld kan compenseren? Wat dit betekent voor het topsectorenbeleid is ook niet duidelijk. 

Ondanks de kritische punten meldt de Rijksoverheid dat er meer ruimte komt voor ondernemerschap en duurzame groei.      

Toch wordt er nog wel een compliment aan de sector gegeven. Zo is Nederland wereldwijd de tweede exporteur van agrarische producten. Agrarisch neemt zelfs een aandeel in van 21 procent in de goederentransport en het aandeel groeit nog. 'Ook wordt de agrarische sector steeds duurzamer. Ook in 2017 zal aan de acties verduurzaming gewasbescherming gewerkt worden, in het kader van 'Gezonde groei, duurzame oogst'. Ook wenkt Van Dam naar een krimp van de melkveestapel als gevolg van de fosfaatrechten. Waarmee duurzaamheid weer hoog op de agenda staat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Paul 21 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871609/BTW-landbouwregeling-staat-op-de-tocht-]BTW-landbouwregeling staat op de tocht[/url]
De troonrede was natuurlijk een goednieuws show voor de verkiezingen.
De problemen onder het tapijt geveegd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden