CDA: Boeren beter beschermen

Landbouw verdient een echte minister

13 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 21 reacties

Het CDA wil weer een minister van Landbouw, in plaats van een staatssecretaris. Daarnaast wil de partij een voedselscheidsrechter die boeren beschermt tegen machtsmisbruik door de supermarkten. Een en ander staat in het concept verkiezingsprogramma van het CDA.

Europa moet zelfvoorzienend worden

Het CDA lijkt nooit echt gelukkig geweest te zijn met het feit dat het ministerie van Landbouw samenging met het ministerie van Economische Zaken bij de kabinetsformatie van Rutte I in 2010. Ondanks dat het CDA zelf ook meedeed met het kabinet Rutte I. Gerda Verburg (ook CDA) was de laatste minister van Landbouw. Sinds de samenvoeging met EZ is Landbouw slechts een staatssecretariaat. Annie Schreijer heeft vanuit het Europees Parlement al verschillende keren laten weten dat Landbouw ‘een minister verdient, geen staatssecretaris die het erbij doet.’  

Het CDA bepleit verder in het conceptverkiezingsprogramma dat veilig voedsel vraagt om een eerlijke prijs voor de boer en tuinders. De primaire producent legt het nu vaak af tegen de groothandel of de supermarkten. ‘Wij willen een voedselscheidsrechter die toeziet op de naleving van een gedragscode voor de retail,’ zo staat in het verkiezingsprogramma.

Het CDA wil verder dat Europa zoveel mogelijk zelfvoorzienend kan worden op het gebied van basisvoedsel. ‘Een zelfvoorzienend Europa is minder afhankelijk van landen waar we niet afhankelijk van willen zijn. Bovendien is het duurzamer als voedsel minder afstand hoeft af te leggen tussen producent en consument.’  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Dirk Pillaert 20 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871899/Landbouw-verdient-een-echte-minister]Landbouw verdient een echte minister[/url]
Een heel goed idee om terug een minister aan te stellen ipv een staatssecretaris en dan nog het liefst iemand uit de landbouwsector zodat hij of zij nog wat " feeling " heeft met ons beroep .
LEO 20 Oktober 2016
Humor. Helaas wel morbide humor van CDA.

Primaire landbouw is de Nederlander (en de vertegenwoordiging in de Kamers) een doorn in het oog.
Akkerbouwers met de gifspuit en Veehouders met hun melk- en vleesfabrieken. Men wil het hele verhaal niet kennen.

Wij (individuelen) kunnen hieraan niets veranderen; Elk collectief mislukt geheid, zeker een collectief dat akkerbouw en veeteelt tegelijk 'promoot'.

Dergelijke uitingen zijn slechts de paniek van een krimpende partij in de marge.
Abonnee
erik 20 Oktober 2016
het levert als alle agrariërs op het CDA stemmen misschien twee zetels extra op.
Meer dan 85.000 stemmen per zetel heb je nodig. Hoe wanhopig ben je dan als partij
geert 21 Oktober 2016
Ook geen VVD stemmen ,want dan krijg je waarschijnlijk weer een linkse staatssecretaris en de VVD zorgt wel dat ze de handen schoon houden. Lodders is hier ook niet tegen opgewassen.We zitten nu met de gebakken peren ,ook dank zij de VVD
Henk 21 Oktober 2016
De sector verdient een minister van voedingskwaliteit.
Conny 2 November 2016
Het is inderdaad belangrijk, dat er een minister van landbouw komt, met verstand van zaken en geen linkse nitwit, die allerlei nutteloze regels bedenkt, die nergens toe leiden. Aangezien Dion Grous van de PVV de enige is, die altijd meteen mails beantwoord en zich in de materie wil verdiepen, weet ik al van mezelf welke kant mijn steun zal uitgaan.
Cees 11 November 2016
"SGP-partijleider Kees van der Staaij vindt dat er in Den Haag meer boerenverstand moet worden gebruikt.

Van der Staaij zei dit in zijn toespraak op het SGP-congres vandaag in Hoevelaken. Hij constateerde dat het huidige kabinet van VVD en PvdA de boeren en tuinders te vaak links laat liggen, en dat terwijl juist de export van land- en tuinbouwproducten veel geld in het laatje brengt.

Van der Staaij: ?Neem de varkenshouderij. Voor hetzelfde varken krijgt de boer nu evenveel als tien jaar geleden. De regelgeving stapelt zich echter op. De kosten zijn enorm toegenomen. De sector zit in een negatieve spiraal.?

De SGP-voorman zei zich in te blijven zetten voor een duurzame landbouw, met oog voor dierenwelzijn én een fatsoenlijke prijs voor de boeren en tuinders. Van der Staaij: ?Wij willen een duurzame landbouw met goede aandacht voor dierenwelzijn. Maar daar hoort wél een fatsoenlijke prijs bij. Veel te vaak wordt nieuw beleid gevoerd over de rug van de boeren.?

In dit verband hekelde de SGP?er de valse concurrentie uit landen waar niet dezelfde strenge eisen gelden en de voor de landbouw fnuikende ?overmacht van supermarktketens die prijzen laag houden. (?)?.

Ook constateerde de SGP-partijleider dat regelgeving niet altijd goed aansluit op de boerenpraktijk. Van der Staaij: ?Een beetje meer boerenverstand zou Den Haag niet misstaan.?

Van der Staaij pleit daarom voor duidelijke en concrete afspraken in een landbouwakkoord tussen boeren en beleidsmakers in Den Haag en Brussel. Zo?n akkoord is hard nodig. ?Dan ligt beleid tenminste voor meer dan vijf jaar vast. Boeren zijn dan niet de dupe van grillig beleid en een overheid die met de rechterhand geeft en met de linkerhand weer neemt.? "

Einde citaat, de SGP is de partij die het meest opkomt voor de belangen van de boer. Gereformeerd, ook op het gebied van de landbouw.
petatje 11 November 2016
Supermarktondernemer Geert Benders uit Venlo met zijn 30 jaar ervaring in die branche verwoordt het marge-probleem vandaag in Dagblad de Limburger als volgt;
"De super bepaalt wat we eten, de primaire sector moet zich schikken, voor de consument blijft nauwelijks keuze over. Door het volumedenken ontstonden de voedselschandalen, de biefstuk van paardenvlees. We weten niet meer waar ons eten vandaan komt. Mensen willen transparantie. Benders probeert met zijn nieuwe zaak het 'margemixmodel' in de supermarktwereld te kraken. Supers stunten in hun strijd om de gunst van de klant met de hardlopers van de A-merken. Heineken, Lays,Coca-Cola. De winkels verkopen deze producten onder de inkoopprijs en compenseren hun financiële verlies door voor hun verse producten flinke marges te rekenen. Tot ontsteltenis van de agrariër die een habbekrats voor zijn product vangt dat vervolgens voor een stevige prijs in het schap ligt."
Wellicht een goeie eye-opener, verwoord door iemand uit de retail,voor degenen die nog niet snapten waar landbouwproducten voor misbruikt worden over de rug van de producenten en consumenten! Daar kan de politiek, als de wil er is,zeker op ingrijpen, maar wellicht dat zonder ingrijpen ook hier de markt zijn werk gaat doen en de supers met hun margemix het onderspit gaan delven ten faveure van ondernemers zoals Benders die de nadelen van dat model
onderkennen en daar naar handelen.
Mon. 19 November 2016
Echt VVD rijken rijker armen armer
Wens 21 November 2016
Wat zijn wij blij eindelijk eens een partij die voor de boeren gaat en vooral ook voor de opvolgers anders kunnen we wel stoppen dan is er geen opvolger meer nodig die hebben dan ook geen kans meer.Dank je wel SGP.
geert 25 November 2016
1% van de boeren stemt PvdA en 14% stemt VVD ,daarom kregen we een PvdA staatssecretaris,dus ook geen VVD meer stemmen !
Gerrit 30 November 2016
Geert als de andere 85% nu SGP stemt .
Een partij die het voor de landbouw op neemt
geert 30 November 2016
VVD doet niks voor boeren ,Rutte reist alleen met een handelsdelegatie mee naar China met FC bestuur alsof het een snoepreisje was.
Porky 4 December 2016
Hoog tijd voor minister v landbouw, ieder land heeft er één, nee Nederland moest weer anders, een staatsecretaris, haha en wat voor één, " ik heb niets met boeren " zijn zn eigen woorden,en dat is dan je voorman,haha , nee die denkt ik brand mn vingers nergens aan , verkiezingen op komst,ik zit mn tijd wel uit. EN ik lees hier een soort " voorliefde" -v dhr Grouws?, nou dan kan je landbouw in Nederland wel vergeten, die gast is nog erger als mevr Thieme v PvdD. Nee CDA,heeft veel sympathie verloren onder de boeren, zal tour worden om dat terug te winnen,maar ze hebben gelijk ,landbouw minister moet terug, en dan niet een zacht ei, nee een die zn mond open doet in Brussel ,en geen Ja knikker
Groninger 4 December 2016
Ik zou bijna op de SGP stemmen. Alleen ik vind het zo jammer dat de gereformeerde cultuur zo vast houdt aan conservatieve principes. Dat komt in miin ogen niet goed in een doorontwikkelde wereld.
Ruben 4 December 2016
Groninger; ik krijg meer het idee dat ons land op landbouw vlak meer en meer terug gedirigeerd wordt naar de Ot en Sien methode,, beetje knuffelen,, 1 koe per ha,, hele dag buiten,, pluimvee en varkens eruit,, want dat stinkt alleen maar. Zal wel een vegaburger uit een bio fabriek worden voor onze nazaten.
Groninger 4 December 2016
Mee eens Ruben! Wat dat betreft is een beetje conservatiever en terug in de tijd niet verkeerd! Mensen moeten dieren niet vermenselijken. Ze staan gewoon een stap lager in de keten en zijn er om opgegeten te worden
Abonnee
laap 4 December 2016
Tijd voor Bleker.
sjoerd 21 December 2016
Hoog tij d dat er weer een minister van landbouw komt.
Dan wel een die echt verstand en visie heeft voor de landbouw sector
geert 9 Januari 2017
Ook geen VVD blaaskaak zoals Hans vaan Baalen in het EU parlement ,die de Russen even een grote mond geeft over de Oekraine ,en zorgt dat Russen de import van Nederlandse agrarische produkten boycotten. ,Zo een verprutst meer , dan dat hij wat presteert.
Toon 15 Januari 2017
Geert, die Hans van Baalen is enkel maar bezig om zichzelf in de EU-Brussel te houden. En met wat tie in Kief-Oekraïne op dat podium roeptoederde samen met zijn Belgische vriendje zijn zij beide medeverantwoordelijk voor de onlusten in het Oosten wat uitmondde tot de oorlog aldaar.
Tiny 27 Februari 2017
Colega s is allemaal praat tegen de vaak de agrariers zouden alles op een lijn moeten zetten en allemaal gaan stemmen op het CDA en een minister naar voor schuiven die onze taal spreekt geen er is geen andere partij waar we mee vooruit kunnen. Dat gejank over de koeien die niet is de weide lopen ze weten er geen donder van.De dieren partij behoord niet in de regering de ondernemer is wel zuinig op zijn vee het is zijn bezit en zijn levenswerk
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden