Vogelgriep in Europa

Ophokplicht ingesteld voor heel Nederland

9 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht afgekondigd voor alle bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees en eieren, meldt de NOS.

Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels ontdekt die deze griep vermoedelijk hebben. Die dieren worden nu nader onderzocht.

In 2014 was er in Nederland een uitbraak van vogelgriep. Voor kippen is de ziekte zeer gevaarlijk. Circa 30 procent van de besmette kippen gaat eraan dood. 

Staatssecretaris Van Dam heeft pluimveebedrijven dringend opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo moet het aantal bezoekers aan bedrijven tot een minimum worden beperkt.

Aantal bezoekers aan bedrijven tot minimum beperken

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Dam dat de vogelgriep is vastgesteld bij dode futen en kuifeenden die zijn gevonden in de omgeving van Monnickendam.

Hongarije kwam op 27 oktober met een melding, Polen op 7 november, Duitsland op 8 november en Oostenrijk vandaag. In Hongarije werd op 3 november een besmetting met H5N8 vastgesteld bij een kalkoenenbedrijf.

Nederlandse pluimveebedrijven moeten de NVWA waarschuwen als ze symptomen van de ziekte constateren. Als er meerdere wilde watervogels dood op één plek worden gevonden, is dat verdacht voor vogelgriep.

Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat wordt niet helemaal uitgesloten, schrijft Van Dam aan de Kamer.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden