Signaalsterkte geeft neerslag weer

Regenmeting met gsm-zendmasten

29 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Onderzoekers van het KNMI en Wageningen University & Research hebben regenkaarten gemaakt op basis van regenmetingen met gsm-masten. Het telefoonnetwerk blijkt geschikt te zijn om te meten waar het regent en hoeveel regen er valt.

In grote delen van de wereld kan de nieuwe techniek regengegevens opleveren die onmisbaar zijn voor landbouw, waterbeheer, weersverwachtingen en klimaatmodellen. De regeninformatie kan worden afgeleid uit het signaal van straalverbindingen waarmee gegevens van de ene naar de andere gsm-mast worden verzonden.

De meetresultaten zijn getoetst met beelden van de neerslagradar

Aanbieders van mobiele telefonie monitoren de sterkte van dat signaal. Regen in het gebied tussen de gsm-masten leidt tot een zwakker signaal. De afname van de signaalsterkte vormt een maat voor de regenintensiteit. De onderzoekers hebben aan de hand van deze nieuwe methode landsdekkende regenkaarten kunnen maken over een periode van 2,5 jaar afgeleid uit data van tweeduizend straalverbindingen van T-Mobile NL. De kwaliteit van de Nederlandse regenkaarten is getoetst met beelden van de neerslagradar.

De telefonische regenmetingen leveren een veelheid aan gegevens op en vormen een aanvulling op de bestaande metingen met regenmeters.
Voor Nederland kunnen de telefonische regenmetingen gecombineerd gaan worden met radarbeelden en regenmeterdata. Dit kan de kwaliteit van regenkaarten fors verbeteren. Ook voor ontwikkelingslanden wordt het interessant gevonden. In de tropen met weinig regenmeters en beperkte of geen radardekking kan het mobiele netwerk met zijn landelijke dekking een belangrijke informatiebron worden. Het onderzoeksteam heeft de studie gedaan met financiële steun van de Technologiestichting STW.

Wereldwijd neemt het aantal traditionele regenmeters flink af, vooral vanwege de kosten voor de inrichting en exploitatie. In Azië is het aantal dagrapportages voor regen tussen 2000 en 2007 met 50 procent gedaald en tussen 1989 en 2006 zijn er in Europa, Zuid-Amerika en Afrika de helft minder regenmetingen verricht; in Afrika is het netwerk sowieso beperkt. Hierdoor speelt de techniek met gsm-masten in op de  behoefte aan nieuwe typen regenmetingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 2 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/nieuwsbrieven/artikel/10872470/Regenmeting-met-gsm-zendmasten]Regenmeting met gsm-zendmasten[/url]
ja, waarom geen weerstation op iedere gsm mast
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden