Energie opbrengst stuurt tarieven

Rendac verhoogt tarieven per dier met 11 procent

29 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Volgens de daarvoor geldende procedure heeft Rendac een voorstel gedaan aan het Ministerie van Economische Zaken voor de tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers in 2017. Het tarief per dier stijgt voor alle diersoorten met 11 procent. Voor een varken betekent dat een stijging van 26 cent per dier.

In het voorstel daalt het tarief voor een reguliere stop licht (van 19,11 euro per stop naar 18,71 euro per stop). Het tarief voor een geplande vatenstop gaat in het voorstel van 13,73 naar 13,79 euro per stop. Afhankelijk van het aanbiedpatroon heeft deze aanpassing een effect op de individuele destructielasten van tussen de -1 procent en +9 procent. Na definitieve goedkeuring door de Staatssecretaris en publicatie in de Staatscourant zullen de nieuwe tarieven op de website van Rendac worden vermeld.

De verkoop van biobrandstof is niet ons primaire doel

De ophaaltarieven vertonen van jaar tot jaar een sterk wisselend beeld. Dat heeft volgens directeur Algemene Zaken Sjors Beerendonk te maken met de opbrengsten van de biobrandstof die de verwerking van kadavers oplevert. Deze opbrengstprijzen fluctueren omdat ze worden bepaald door de vraag en aanbod op de wereldmarkt en door alternatieve afzetmogelijkheden. Naar verwachting zullen deze opbrengsten in 2017 licht stijgen, terwijl de opbrengst van de huiden onder druk staat.

Beerendonk:  'Recent is dat in de publiciteit geweest alsof wij dode dieren verwerken met als primaire doel de energieproductie. Dat is natuurlijk niet zo. Rendac zorgt voor het ophalen en verwerken van kadavers op een betrouwbare manier, tegen acceptabele tarieven. Dat is onze doelstelling. Met de productie van biobrandstof voldoen we aan de wettelijke eis dat het materiaal wordt vernietigd, terwijl we tegelijkertijd duurzaamheidspotentieel van de eindproducten realiseren.'

De hoeveelheid groene energie die Rendac jaarlijks kan produceren komt overeen met de energiebehoefte van ongeveer 40.000 Nederlandse huishoudens. Het Vara programma Rambam bracht dat begin december in een uitzending in verband met het euthanaseren van te lichte kalveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Rendac
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ak 1 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872840/Rendac-verhoogt-tarieven-per-dier-met-11-procent]Rendac verhoogt tarieven per dier met 11 procent[/url]
niets is zo makkelijk dan de prijs te verhogen als je het monopolie hebt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden