Populair tijdens ontbijt

Baconvoorraad in VS op laagste niveau sinds 50 jaar

2 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de Europese varkenssector, sinds de devaluatie van het Britse pond, blijft zitten met de baconvoorraad, dreigt er in de VS juist een bacontekort te ontstaan. Bacon is razend populair tijdens ‘the American breakfast’ en zodoende zijn de vriesvoorraden flink geslonken in het afgelopen jaar.

Uit cijfers van het USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, blijkt dat de voorraad van varkensbuiken, met circa 8.000 ton, het laagste niveau sinds 50 jaar noteert. Dankzij de goede vraag is de baconvoorraad in de VS in 2016 met ruim 16.000 ton geslonken en daardoor dreigt er een tekort te ontstaan. Sowieso zijn vorig jaar de vriesvoorraden met varkensvlees flink afgenomen. Alleen in de laatste twee maanden van het jaar kelderde de volumes al met 18.500 ton. Een logische verklaring voor de snelle daling zijn de exportcijfers van de Amerikaanse varkenssector die, sinds de tweede helft van 2016, record exportvolumes noteren.

Ondanks groeiende varkensstapel stagneren de vriesvoorraden 

Ondanks een dreigend bacontekort verwacht the Ohio Pork Council dat het zo’n vaart niet gaat lopen. De instantie laat weten dat de Amerikaanse varkensstapel – en de slachtcijfers in het verlengde daarvan – recordcijfers schrijven, terwijl de prijs van bacon stijgende is. De verwachting van het USDA dat de productie van varkensvlees in 2017 met 5,1 procent gaat toenemen.

Overigens heeft de varkenssector in de VS positief gereageerd op het streven van President Trump om historische banden met Groot-Brittannië aan te halen en te streven naar een vrijhandelsakkoord. Of een dergelijk handelsverdrag de exportcijfers van varkensvlees een boost geven, is echter nog wel de vraag. Historisch gezien wordt er weinig Amerikaanse varkensvlees richting Groot Brittannië verscheept. Van oktober 2015 tot oktober 2016 bedroeg de handelsaarde slechts 3,7 miljoen dollar. Gezien het dreigende bacontekort in de VS lijkt er op voorhand geen match te zijn tussen de Britse vraag naar bacon en het aanbod in Amerika.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden