Vooral veehouders

Relatief weinig boeren zoeken geluk over de grens

14 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Ruim 3,7 miljoen kijkers wist Boer Zoekt Vrouw zondag aan zich te binden. Agrarische ondernemers in onder meer Frankrijk, Roemenië en Canada gaan tijdens dit programma op zoek naar een partner, maar wat is de werkelijke stand van zaken als het gaat om emigratie onder boeren. CBS zet het op een rij.

100

boeren

de grens over

In totaal ruilden tussen 2010 en 2015 100 praktiserende ondernemers Nederland in voor een ander land. Het lastige voor het CBS is dat de landbouwtelling alleen degene meetelt die al een bedrijf hadden voor ze de grens overgingen, terwijl bekend is dat degene die een bedrijf willen beginnen, maar geen agrarische achtergrond hebben dat vaak buiten Nederland doen. Deze ondernemers tellen daarom niet mee, maar maken wel dat het werkelijke cijfer hoger ligt. 

Wat wel bekend is, is dat 1,5 op de 1.000 boeren emigreert. Daarvan kwamen er 55 uit de veeteelt. Nog eens 25 hebben een akkerbouwbedrijf, tuinbouw volgt met 15 en gemengde bedrijven sluiten af. Doordat Nederland meer veehouders telt dan akkerbouwers zoeken relatief meer akkerbouwers het geluk buiten Nederland. Dit zijn er 2,3 op de 1.000. Bij veehouders zijn dat er 1,3 op de 1.000. 

Naar welke landen gingen deze ondernemers? Met stip op een staat Duitsland. Daar vestigden 25 ondernemers zich. België en Canada delen een tweede plaats. Elk mocht 15 Nederlandse boeren begroeten. De overige landen zijn: Denemarken, Frankrijk, de VS, Australië en Polen. 

Het zijn relatief de provincies Groningen en Zeeland waar ondernemers de keus maken voor emigratie. Respectievelijk 3,1 en 3 op de 1.000. In Noord-Holland, Noord-Brabant en Drenthe ligt het aantal op 1,9 op de 1.000. Deze provincies nemen daardoor een gedeelde derde plaats in. In absolute aantallen zwaaide Noord-Brabant de meeste ondernemers uit. De meeste emigratie vindt plaats tussen de 40 en 60 jaar.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden