Bevoegdheid voor provincies

Wetsvoorstel veedichte gebieden gepubliceerd

11 April 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Het wetsvoorstel voor veedichte gebieden is vanmiddag, 11 april, gepubliceerd op internet. Het voorstel moet helpen bij het nemen van maatregelen in gebieden met een hoge veedichtheid. Het gaat vooral om gebieden waar de omvangrijke veehouderij negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de leefomgeving.

De nieuwe wet moet de provincies de bevoegdheid geven om voor bepaalde gebieden een grens te stellen aan de omvang van de veehouderij. Die aanpak kan wel per regio verschillend zijn. De wet moet ook het leefklimaat voor de bewoners in veedichte gebieden verbeteren.

Provincies maken een programma met doelstelling

Leefomgeving en veehouderijen
De provincies krijgen de mogelijkheid om een programma ''leefomgeving en veehouderijen'' op te stellen voor een specifiek gebied. In dat programma worden doelstellingen opgenomen die te maken hebben met de kwaliteit van de leefomgeving. 

Een voorbeeld hiervan is de maximale omvang van het aantal dieren of het aantal veehouderijen in een bepaald gebied. Die maatregelen moeten voor een veilige en gezonde leefomgeving met een goede omgevingskwaliteit zorgen. Om de doelstellingen uit het programma te realiseren, kunnen provincies beperkingen en voorwaarden opleggen aan de veehouders.

De effecten van de regeling
Deze maatregelen hebben vooral gevolgen voor de veehouders. Echter, kunnen de gewenste maatregelen en verordeningen ook zorgen voor regeldruk en uitvoeringslasten op provinciaal niveau. De omvang van die lasten, in het bijzonder voor het bedrijfsleven en de provincie, is afhankelijk van de manier waarop provincies de maatregelen invullen en vormgeven.

Wetsvoorstel is onderdeel van de Omgevingswet

Invoering Omgevingswet
Het wetsvoorstel veedichte gebieden loopt vooruit op de invoering van de Omgevingswet. Dit is één wet die alle wetten op het gebied van leefomgeving moet bundelen. De Omgevingswet moet, als alles goed verloopt, in 2019 van start gaan. 

Mocht het wetsvoorstel veedichte gebieden worden goedgekeurd, dan zal deze ook opgenomen worden in de regelgeving van de Omgevingswet. 

Internetconsulatie
De internetconsultatie vindt plaats om belanghebbenden de mogelijkheid te geven om een reactie te uiten op het wetsvoorstel. Eind juni zal er een bestuurlijk overleg plaatsvinden, met VNG en IPO, over de resultaten van deze consultatie. Daarna zal in het kabinet worden besproken of het wetsvoostel kan worden voorgelegd aan de Raad van State.

De internetconsultatie loopt nog tot en met 23 mei 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 11 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874104/Wetsvoorstel-veedichte-gebieden-gepubliceerd]Wetsvoorstel veedichte gebieden gepubliceerd[/url]
voor een bedrijf wat groeit wordt het leefmilieu van 10 andere huishoudens elders beter. Jammer dat ze het zo klem willen zetten dat er nu niets meer gaat veranderen..
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden