Besmettingsgevaar geweken

Per direct een streep door ophokplicht

19 April 2017 - Wouter Baan

Het besmettingsgevaar van de vogelgriep is zo ver verdwenen dat de ophokplicht per direct is ingetrokken. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam woensdagmiddag, 19 april, besloten. Ook alle andere maatregelen worden ingetrokken. 

Volgens deskundigen is het risico op de overdracht van de vogelgriep dusdanig afgenomen dat preventiemaatregelen niet meer nodig zijn. Er zijn al sinds eind december geen uitbraken meer gemeld in Nederland. Althans, op bedrijfsniveau. Het virus werd in mei nog wel aangetroffen bij 2 ''hobbyboeren''.

Vogelgriep is onder controle 

Aangescherpte regelgeving
Daarnaast is het al ruim één maand geleden dat een wilde watervogel werd gevonden met vogelgriep. Alles bij elkaar heeft de pluimveesector bijna 5 maanden te maken gehad met aangescherpte regelgeving. De hygiëneregels op het erf blijven de komende periode nog wel van kracht.

Er zijn, sinds eind 2016, 15 pluimveebedrijven in Nederland geruimd. Op die bedrijven, of in de directe omgeving daarvan, werd vogelgriep geconstateerd. Er zijn in totaal ruim 727.000 dieren geruimd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden