Een top tien

Wat heeft Trump voor zijn boeren gedaan?

10 Mei 2017 - Kimberly Bakker

Het merendeel van de Amerikaanse bevolking is nog niet lovend over de eerste 100 dagen van de nieuwe Amerikaanse president. Echter, voor de landbouw heeft Trump al wel een aantal belangrijke stappen gezet. 

Een voorbeeld daarvan is het inroepen van de 'Dag van de Landbouw'. Ook zette Trump een streep door de petitie van milieuorganisaties om de werkzame stof chlorpyrifos (een insecticide) te verbieden. Hieronder een top 10 van de meest ingrijpende acties voor de (Amerikaanse) landbouw:

WOTUS afschaffen was één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften

1. Afschaffen van WOTUS (Waters of the United States)
Donald Trump zette in maart een streep door de waterrichtlijn WOTUS van Obama. Dat was één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften aan de Amerikaanse boeren. Door de waterrichtlijn waren boeren bang dat zij bij het ploegen of kunstmeststrooien, nabij oppervlaktewater, telkens een vergunning moesten aanvragen in Washington. 

Trump: 'Dit is één van de slechtste voorbeelden van federale wetgeving. Het is één van de regels die het meest op tegenstand stuitte bij boeren, veehouders en agrarische werknemers in ons hele land. Het was een complete ramp.' Vorige week, week 18, heeft de EPA (Environmental Protection Agency) een voorstel ingediend bij het Witte Huis om de WOTUS terug te draaien.

2. Ban op chlorpyrifos wordt verworpen
Diezelfde EPA wist ook een petitie van verschillende milieuorganisaties te verwerpen. In die petitie vroegen de milieugroepen om een verbod op chlorpyrifos. Die insecticide wordt gebruikt op ten minste 40.000 Amerikaanse boerderijen en op circa 50 verschillende gewassen. 

Zonder alternatief kan het niet verboden worden

De keuze voor die verwerping zorgde voor nogal wat ophef in Amerika. De insecticide staat er, volgens de milieugroeperingen, namelijk om bekend dat het neurologische schade kan aanrichten bij kinderen. 'Als dit middel uit de markt wordt genomen, zonder een alternatieve oplossing, dan veroorzaakt dit ontzettend veel schade aan de gewassen. Al met al kost dat de Amerikaanse boer heel veel geld', aldus Ray Starling, de speciale adviseur van Trump.

3. Interagency Task Force opgericht
Deregulering is sinds dag één een prioriteit voor de Amerikaanse president. Dit heeft hij nog eens bevestigd door een 180-daagse beoordeling in te stellen. In die beoordeling moeten de regels, die effect hebben op de landbouw, onderzocht worden. De Interagency Task Force on Agriculture en Rural Prosperity zal, in samenwerking met EPA, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en DOL, onderzoeken welke regelgeving wel en niet zinvol is. 

4. Boeren worden gehoord
Op 25 april organiseerde Trump een rondetafelgesprek met 15 boeren. Dat is sinds de periode van president Reagan niet meer zo snel na de verkiezingen geweest. President Trump en secretaris Perdue behandelden de volgende onderwerpen met de boeren: landbouwhandel, regelgeving en hervorming, plattelandsinvesteringen en infrastructuur en arbeidsvraagstukken. Het is nog wel de vraag wat er met die input gaat gebeuren.

De Dag van de Landbouw is vanaf nu elk jaar op 21 maart

5. Dag van de Landbouw ingevoerd
Voor het eerst in 16 jaar heeft de Amerikaanse president een officiële proclamatie (aankondiging) voor de Dag van de Landbouw gemaakt. Hoewel deze dag al wel eerder in het leven werd geroepen door de secretaris, heeft de president er nooit een officiële aankondiging van gemaakt.

Trump wil hiermee zijn liefde voor de landbouw aantonen. 'De Amerikaanse boeren zijn noodzakelijk voor de voedselvoorziening in de wereld, voeden onze economie en zijn leidend op de wereldmarkten.' De Dag van de Landbouw is vanaf nu elk jaar op 21 maart.

6. Trump erkent eindelijk het belang van de landbouw
De Dag van de Landbouw betekent voor velen ook een erkenning van Trump over het belang van de Amerikaanse landbouw en het belang van de handel. Het levert de grootste positieve bijdrage aan het netto-handelsbalans van de natie. Dat genereert miljoenen banen voor de Amerikanen. 

Op zijn eerste werkdag schrapte Trump 8 jaar aan onderhandelingen over het Trans-Pacific-Partnerschap. Dat was een enorme tegenslag voor vele Amerikaanse boeren. 

Onderhandelingen per direct hervat

7. NAFTA wordt momenteel niet beëindigd
Eerder wilde de Amerikaanse president de Noord-Amerikaanse Vrijehandelsovereenkomst (NAFTA) beëindigen. Dat zorgde voor veel onzekerheid bij de Amerikaanse boeren. 'Mexico is ontzettend belangrijk voor mijn producten. Vrije toegang tot deze markt is dus essentieel', aldus een Amerikaanse akkerbouwer.

Donald Trump heeft nu besloten om NAFTA niet te beëindigen. De drie betrokken landen zijn, volgens Trump, 'direct begonnen met de hervatting van de onderhandelingen.' Die uitspraak zorgde voor flinke opluchting onder de Amerikaanse boeren. 

8. Grote belastingverlagingen
De topambtenaren van Trump hebben zich onlangs behoorlijk uitgesproken over een uitgebreide belastinghervorming. Dit zou de 'grootste belastingverlaging in de geschiedenis van Amerika' moeten zijn. 

Het plan is ontworpen om als uitgangspunt te dienen voor het uitgebreide hervormingspakket van later dit jaar. In tegenstelling tot eerdere voorstellen, die die een afscheidingsdatum voor de vastgoedbelasting vastleggen, zou dit voorstel de belasting onmiddellijk opschorten. Dit is gunstig voor de Amerikaanse boeren, omdat zij al jaren van de vastgoedbelasting af willen.

Amerikaanse Huis en Senaat hebben 60 dagen voor een goedkeuring

9. Planning 2.0-regel teruggedraaid
In overeenstemming met de beloftes om de regelgeving terug te draaien, heeft het Congres in maart een resolutie aan president Trump gestuurd om de planning 2.0-regel van het Bureau van Landbeheer te omzeilen. In het kader van de Congressional Review Act hebben het Amerikaanse huis en de Senaat 60 dagen om een gezamenlijke resolutie van afkeuring goed te keuren, waardoor de regel direct ingetrokken wordt.

De Planning 2.0-regel was een poging om de bevolking en de belanghebbenden zich te laten bezighouden met het verbeteren van beslissingen die de westerse Amerikaanse landen kunnen beïnvloeden.

10. Nationale monumenten tegen het licht houden
Trump heeft ook de opdracht gegeven om de zogeheten nationale monumenten tegen het licht te houden. Uit dat onderzoek moet blijken welke beschermde gebieden hun speciale status kunnen verliezen of in omvang kunnen worden teruggebracht. Tijdens het bewind van Obama is circa 265 miljoen hectare aangewezen als nationaal monument. 'Dat is groter dan de hele staat Texas', aldus Trump.

Trump vindt dat het onderzoek bedoeld is om een einde te maken aan 'het flagrante misbruik van federale macht.' De president vindt dat de Amerikaanse staten een hoofdrol moeten hebben bij het aanwijzen van beschermde gebieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden