Vanaf 1 juli 2017

Klassieke plantveredeling octrooivrij

30 Juni 2017 - Niels van der Boom

Vanaf 1 juli 2017 is het niet langer mogelijk om octrooi aan te vragen op klassiek veredelde planten. Dat besliste het Europees Octrooibureau op 29 juni, meldt Plantum. Planten die het product zijn van 'wezenlijke biologische processen' blijven voortaan vrij van het octrooirecht.

De discussie over het octrooirecht op planten kabbelt al jaren voort. Sinds 2010 spant Plantum, de Nederlandse branchevereniging voor bedrijven in de sector plantaardig uitgangsmateriaal, zich in voor deze zaak. Dat doet het samen met VBN, LTO, Bionext en GroentenFruit Huis. Vrijdag 30 juni geeft Plantum toelichting tijdens een persconferentie.

Nederlandse politiek speelde een leidende rol

Steun van Nederlandse politiek
De Nederlandse politiek heeft een leidende rol gespeeld in het besluit. Met name door enkele zeer actieve Nederlandse Europarlementariërs is de zaak in Brussel bekrachtigd, schrijft Plantum. Ondanks dat een akkoord is bereikt tussen alle Europese lidstaten, blijft de brancheorganisatie scherp op de uitwerking.

Wél octrooi op technische veredeling
Vanaf 1 juli 2017 kunnen bedrijven geen octrooien meer verwerven op planten die zijn verkregen via een natuurlijk veredelingsproces. Alle octrooien die nu nog in aanvraag zijn worden volgens de nieuwe methodiek behandeld. Wanneer een technische methode is gebruikt kan er nog wel octrooi worden verleend, mits het product nieuw, innovatief en nawerkbaar is. Dit octrooi mag niet slaan op plantmateriaal dat dezelfde eigenschappen heeft via een biologische veredeling. De uitwerking hiervan verdient volgens de organisatie nog de nodige aandacht.

Vrije toegang essentieel
Volgens Plantum is dit besluit essentieel om veredelaars vrije toegang te geven tot planten en planteigenschappen. Hoe meer biodiversiteit beschikbaar is, des te beter worden de rassen voor teler en consument. Octrooien beperken de toegang voor veredelaars.

Meer veranderingen op komst
De brancheorganisatie blijft voorlopig de uitwerking van het besluit scherp monitoren. De Europese Commissie heeft nog enkele andere maatregelen aangekondigd, zoals het verbeteren van de algemene kwaliteit van octrooiverlening, meer transparantie en aandacht voor licentieverlenging. De komende tijd wordt hier verdere uitvoering aan gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden