Geen landbouwramp

Belgische boer niet gesteund bij droogte

2 Juli 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Belgische overheid erkent de aanhoudende droogte in Vlaanderen niet als landbouwramp. Dat zegt landbouwminister Joke Schauvliege. Volgens het KMI waren 2011, 2011 en 1989 nog droger. Boerenorganisaties zijn onaangenaam verrast. Volgens hun wordt de situatie op een verkeerde manier bekeken.

Het Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond zijn niet blij met de uitspraak van Schauvliege. Volgens hun moet het ministerie naar een veel langere periode kijken. Er is een cumulatief neerslagtekort zeggen zij. Tussen 1 mei en 15 juni is het niet uitzonderlijk droog geweest, oordeelt weerdienst KMI. Binnenkort volgt een nieuwe beoordeling, schrijft website Vilt.

In 2011, 2011 en 1989 was het nog droger

Waterpeilen extreem laag
Vanaf 1 juli wordt het verbod op het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater opgeheven. De temperatuur is gedaald en ook is er neerslag gevallen. Crue is het dat juist in het westen van Vlaanderen, daar waar de ergste droogte heerst, geen druppel regen viel. De waterpeilen blijven daarom extreem laag.

Situatie schrijnend
De twee boerenbelangenbehartigers hebben minister Schauvliege gevraagd naar een langere periode te kijken. Daar werkt het KMI nu aan. ABS noemt de situatie schrijnend. “Zelfs goed ontwikkelde planten komen in de problemen”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. “In het westen is opnieuw amper regen gevallen, uitgezonderd op wat lokaal gedruppel.”

Inventarisatie belangrijk
Boerenbond staat collega ABS bij. “Een periode als uitzonderlijk droog bestempelen is de voorwaarde om het dossier landbouwramp te kunnen starten. Ook de inventarisatie van de droogteschade is belangrijk. Bijvoorbeeld ook het niet kunnen nakijken van afgesloten contracten.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
wannes 3 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875042/belgische-boer-niet-gesteund-bij-droogte][/url]
den hoerenbond uit Belgie komt op voor de landbouwer dat is zeker,maar krijgen uit andere hoek meer geld!Den Hoerenbond is zoals politiekers acteren acteren en nog is acteren.Maar ja het zijn stomme boeren dat staat vast
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden