Cijfers van het CBS

Landbouw draagt niet bij aan economische groei

16 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2017 in Nederland flink gestegen. Die stijging komt vooral door een stijging in de export en het feit dat de consument meer geld uitgeeft aan voedsel. Dat laat het CBS op woensdag 16 augustus weten. 

Het bbp is met 1,5% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Deze groei is uitzonderlijk hoog en slechts 2 keer eerder voorgekomen in deze eeuw. Met deze toename groeit het bbp nu al 13 kwartalen op rij. 

Oorzaken van de groei
Het bbp is in het tweede kwartaal van 2017 ruim 3,3% hoger dan in diezelfde periode vorig jaar. De groei wordt veroorzaakt door meerdere factoren, zoals: een toename van de uitgaven, hogere consumptie en meer investeringen. De bedrijven in Nederland hebben vooral meer chemische producten, machines en andere apparaten geëxporteerd. Daarbij viel ook op dat de import minder sterk groeide. 

De veehouderij beweegt altijd minder mee

Landbouwsector draagt niet bij
De landbouwsector draagt niet bij aan deze groei en laat zelfs een daling zien van 0,2%. "De daling in de landbouwsector wordt voornamelijk veroorzaakt door de krimp in de veestapel", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Daarnaast beweegt de landbouw minder mee met veranderingen in de economische groei. "De groei in de veehouderij is altijd al gematigd geweest. Dit terwijl die van andere bedrijfstakken soms erg groot of juist sterk negatief zijn."

Wie draagt wel bij?
De grootste toename is te danken aan de zakelijke dienstverlening. Deze groeide in het tweede kwartaal van 2017 met maar liefst 5,9%. Ook de bouwsector in Nederland liet een flinke stijging zien, namelijk 5,6%.

Cijfers over CO2-uitstoot
Daarnaast bracht het CBS ook cijfers naar buiten over CO2-uitstoot. De sectoren landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid hebben iets meer, 0,3%, CO2 uitgestoten als in dezelfde periode vorig jaar. Deze sectoren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor bijna 23% van de totale uitstoot van CO2.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boer drenth 17 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875563/landbouw-draagt-niet-bij-aan-economische-groei][/url]
de landbouw draagt nergens aanbij. wat doen we met die smeerders. alle landbouw en alle industrie zorgd voor 23% van de co2 uitstoot. weg met de hele bende. ik vraag mij wel af wie die andere 77% co2 veroorzaken.
Agri 19 Augustus 2017
Dus maar 23 % CO2 uitstoot om 100% te voeden lijkt mij niet zo slecht.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden