Gewijzigd koersdoel

ForFarmers: stevige winst, somber vooruitzicht

17 Augustus 2017 - Wouter Baan

De bodem van het jaarresultaat van 2017 ForFarmers is al gelegd in het eerste half jaar. Dankzij betere melk- en varkensprijzen en volumegroei in Nederland en Duitsland ligt de nettowinst fors hoger dan vorig jaar.

Voor het tweede half jaar houdt de voerleverancier een slag om de arm. De analisten reageerden hier donderdag 17 augustus direct op door het koersdoel te wijzigen: van houden naar reduceren.

6,2

procent

volumegroei in mengvoer

Ook autonome volumegroei
In de eerste 6 maanden realiseerde ForFarmers een volumegroei van 4,7 miljoen ton (een plus van 3,6%), waarvan 1% op autonome kracht. Vooral de afzet van mengvoer was succesvol en steeg met 3,3 miljoen ton, een stijging van 6,2%. Dat is vooral dankzij de overname van Vleuten-Steijn voeders.

Wel signaleert ForFarmers dat het aantal ‘zelfmengers’ niet verder toeneemt. De groeicijfers komen vooral uit Nederland en Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk stagneerde de afzet juist.

Een combinatie van volumegroei en kostenefficiëntie maakt dat het bedrijfsresultaat (Ebitda) met 11,7% steeg tot €51,5 miljoen. Ook de nettowinst kreeg een stevige opkikker en steeg met 21,9% tot €30,4 miljoen. Volgens CFO, Arnout Traas, is het in het post 'debiteuren' merkbaar dat de inkomsten op het boerenerf ruimer binnenstromen.

Groot-Brittannië blijft zorgenkindje
Vooral op het vaste land is de mengvoerfabrikant succesvol. In Groot-Brittannië zijn de resultaten minder positief. Zo daalde de afzet daar met 1,5 miljoen ton, een min van 3,9%. Dat was vooral het gevolg van lagere dieraantallen. Daarbij hakt de waardedaling van het Britse pond stevig in op het algehele resultaat.

Tweede half jaar minder voorspoedig
Volgens CEO Yoram Knoop is het waarschijnlijk dat de resultaten in het verdere verloop van dit jaar lager uitpakken. De waarde van het Britse pond blijft waarschijnlijk dalen en dat werkt negatief op het resultaat. Daarbij zijn de vooruitzichten op de varkensmarkt minder positief, nu de Chinese varkensstapel groeiende is en de Europese export terugloopt.

Ook waren de resultaten van Vleuten-Steijn voeders vorig jaar al in kwartaal 4 in de resultaten verwerkt, waardoor deze overname alleen in kwartaal 3 nog als acquisitiegroei zal meetellen. De impact van de fipronil-affaire raakt ForFarmers waarschijnlijk niet of nauwelijks

Gewijzigd koersdoel: van houden naar reduceren 

Gewijzigd koersdoel
Marktbureau KBC Securities heeft donderdag het advies voor het aandeel van ForFarmers verlaagd van houden naar reduceren. Dit als gevolg van de sombere vooruitzichten. Het koersdoel van €9,20 per aandeel bleef wel intact.

Sinds de lancering van het aandeel, in mei 2016, zat de koers overwegend in de lift. Het aandeel ForFarmers sloot woensdag 0,9% hoger op €10,75. Na publicatie van de halfjaarcijfers ging hier ruim 1% vanaf. Overigens is dat wel ruim boven het gestelde koersdoel van KBC Securities. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden