In Gelderland

Subsidie voor mestopslag en bufferstroken

4 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Boeren in Gelderland kunnen vanaf vandaag, maandag 4 september, een subsidie aanvragen voor investeringen die bijdragen aan een verbetering van de waterkwaliteit. De aanvragen kunnen worden ingediend tot en met dinsdag 31 oktober. 

De agrarische ondernemers in Gelderland kunnen in aanmerking komen voor de subsidie 'Fysieke Investeringen en modernisering agrarische ondernemingen'. Zij mogen de subsidie gebruiken voor investeringen die bijdragen aan de verbetering van het oppervlaktewater. Het is daarbij van belang dat de investeringen bij moeten dragen aan een lager grondstoffenverbruik of een gesloten kringloop. 

"De subsidie richt zich vooral op een verbetering van de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. De kwaliteit van het water is van belang, omdat het invloed heeft op bodemkwaliteit, natuur en soortenrijkdom", laat Everdien Gunsing, provincie Gelderland, weten.

Investeringen moeten bijdragen aan duurzaamheid

Duurzaamheid van belang
Het is overigens ook van groot belang dat de investeringen bijdragen aan een duurzame manier van produceren. Voorbeelden daarvan zijn: mestopslag, mechanische onkruidbestrijding, bufferstroken langs sloten of precisiebemesting.

Er wordt bij de provincie verwacht dat de meeste aanvragen voor precisiebemesting of mestopslag zullen zijn. 

Budget over waterschappen verdeeld
De provincie Gelderland beschikt over 3 waterschappen. Elk van die waterschappen krijgt een maximum subsidiebedrag van €170.000. Een ondernemer heeft met de subsidie de mogelijkheid om 40% van de investering gesubsidieerd te krijgen. 

Wel moeten die kosten tenminste €10.000 per aanvraag bedragen. Is het bedrag lager, dan kom je niet in aanmerking voor een subsidie. 

Voldoen aan selectiecriteria
Om te bepalen of een ondernemer in aanmerking komt voor de subsidie, wordt gebruik gemaakt van een aantal criteria.

De 4 criteria zijn: 

  1. De kosteneffectiviteit van de investering.
  2. De effectiviteit van de investering.
  3. De kans op succes van de investering.
  4. De innovativiteit van de investering.

Daarbij hebben de bovenstaande criteria verschillende wegingsfactoren, waarbij met 19,8 punten moet halen om voor een subsidie in aanmerking te komen. Scoort men lager, ook dan kom je niet in aanmerking voor de subsidie.

Aanvraag indienen?
Vanaf vandaag, 4 september, tot en met 31 oktober kan je een aanvraag indienen. Dat kan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Subsidie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden