Inside: Varkensmarkt

Prijs varkensrechten is onvoorspelbaar

27 Oktober 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Wat doet de prijs van varkensrechten nu de POR-regeling vanaf 2018 waarschijnlijk gaat verdwijnen? De varkenshouders hinken op 2 gedachten en dat maakt de prijs van kooprechten onvoorspelbaar. De prijs van leaserechten rest wel 1 richting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen vorige week werd aangekondigd dat de POR-regeling zou verdwijnen, werd de rechtenmarkt wakker geschud. Volgens Paul Donkers van AgriPunt was er kortstondig sprake van een oplevende vraag. De prijs van varkensrechten (regio zuid) steeg toen enkele procenten tot €135 per recht. Donkers: "De lucht die toen in de markt zat, is er nu weer uit." Donkers laat weten dat de opleving gebaseerd was op een flinterdunne markt, waarbij maar een handjevol transacties zijn gedaan.

Gaan varkenshouders kopen of afwachten?

Volgens Donkers is het niet te voorspellen welke richting de prijs van varkensrechten gaat kiezen. "Dit is sterk afhankelijk van hoe de Brabantse varkenshouders gaan reageren op de saneringsplannen van de regering. Vaak voeren emoties de boventoon in de handel." Ondanks dat de rechten duur zijn, bestaat de kans dat varkenshouders toch rechten gaan kopen, schat Donkers in. De markt kan echter 180 graden draaien wanneer varkenshouders wachten totdat de saneringsplannen vorm krijgen. "Het is totaal onvoorspelbaar."

Schaarste in regio Zuid
Volgens Theo Snetselaar, dierrechtenhandelaar uit Lunteren, is er van de zomer meer gehandeld dan nu het geval is. Snetselaar: "Varkenshouders wachten momenteel af op wat komen gaat." In de regio overig worden rechten verhandeld voor €80 tot €85 per recht. Op een fractie daarboven wordt handel gedaan in regio oost. In regio zuid is beduidend meer schaarste met een prijsniveau van circa €130 per recht.

Een handelaar uit het zuiden bevestigd het verhaal van Donkers en laat weten dat prijzen in regio zuid sinds deze week weer zakkende zijn. Hij verwacht echter geen nieuwe prijsopleving. De redenen hiervoor zijn simpel: Er worden nauwelijks nieuwe stallen gebouwd en de opbrengsten in de varkenshouderij zijn zakkende. Volgens deze handelaar is €125 per recht nu een marktconforme prijs waarop zaken worden gedaan. De prijzen in de andere regio’s komen overeen de opgaves van Snetselaar. Ook Donkers noemt dergelijke bedragen.  

Leaserechten in zuid dalen niet 

Leaserechten gaan dalen
Ten aanzien van het varkensaanbod zijn er momenteel voldoende leaserechten beschikbaar. Het resulteert in prijzen in regio zuid omstreeks de €6,50 per eenheid, aldus Snetselaar. Volgens Donkers is de markt €1 daarboven. In overig en oost wordt volgens Snetselaar €2 tot €3 per leaserecht betaald.

Ook Donkers noemt deze bedragen. Donkers verwacht dat de prijs van leaserechten in regio overig en oost gaan zakken tot de Kerst, omdat er meer rechten zijn dan dieren. In zuid voorziet Donkers wel een stabiele leaseprijs.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden