Inside: Aardappelmarkt

NEPG stelt oogstverwachting bij

3 November 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De North-Western Potato Growers (NEPG) heeft haar oogstprognose bijgesteld. Waar komt deze op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarbij benadrukt de organisatie wel dat vooral in Groot-Brittannië en Nederland, als gevolg van de natte weersomstandigheden, nog zo'n 10% gerooid moet worden. 

In Frankrijk en België wisselen de opbrengsten enorm

Hoger dan voorgaande seizoenen
De NEPG verwacht dat de totale oogst 17,7% hoger uitkomt dan vorig seizoen. Daarnaast verwacht de organisatie dat deze 15,6% boven het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Ook de topoogst van 2014 kan voorbij worden gestreefd. 

De combinatie van een groter areaal (+5,9%) en de hoge opbrengsten zijn de voornaamste redenen voor de hogere oogst. In Frankrijk en België wisselen de opbrengsten echter enorm. Er zijn daar zelfs telers die hun gecontracteerde volume niet kunnen leveren. 

Wat doet de kwaliteit?
De kwaliteit is goed tot middelmatig te noemen. Voornamelijk in de natte gebieden is alertheid geboden voor de bewaring. Het tarrapercentage is behoorlijk hoger dan in de oogst van 2016/2017. 

Het gemiddelde onderwatergewicht (OWG) in Nederland en België is laag. Vooral in dat laatste land is bij 25% tot 30% van de Bintjes en bij 5% tot 10% van de Fontanes het OWG onder de 360 gram, het minimumniveau dat vermeld is in de contracten. Dit heeft een negatieve impact op het rendement in de verwerking. 

In bewaring opslaan
Veel aardappeltelers hebben hun overschotten tijdelijk in korte bewaring opgeslagen. De extra partijen en de aardappelen die nog op het land staan, moeten voor de vorst verwerkt worden. Daardoor zullen er contractaardappelen doorgeschoven moeten worden. Hierdoor zal er voorlopig nog druk op de markt blijven staan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden