Inside: Voermarkt

Stro al schaars voordat winter begonnen is

5 December 2017 - Wouter Baan

De winter moet nog beginnen, maar stro is nu al beperkt beschikbaar. Op de voer- en fouragemarkt zijn melkveehouders op zoek naar structuurproducten, terwijl varkenshouders kunnen profiteren van de dalende prijzen van aardappelreststromen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het product wat de aandacht trekt, is stro. De stroprijzen in Nederland zijn inmiddels opgeklommen tot een onderkant van €120 en een bovenkant €130 per ton (franco geleverd). Het gaat hier om ongesneden product.

Afhankelijk van derden
Door een tegenvallende tarweoogst in Denemarken, Frankrijk en Oost-Duitsland is er dit jaar minder buitenlands aanbod beschikbaar. In Nederland is in principe genoeg product, maar per saldo is Nederland een importerend land en dus afhankelijk van derden.

Daarbij hebben bloembollentelers in de afgelopen weken veel volume weggekaapt. Het aanbod wordt door meerderen omschreven als krap. Dit terwijl de winter nog moet beginnen. Vergeleken met een paar maanden terug, noteert tarwestro nu €20 hoger.

Stro in buitenland slecht beschikbaar 

Verder aantrekkende stroprijzen liggen in de komende periode in het verschiet. Akkerbouwers in Frankrijk laten nauwelijks aanbod los, met het oog op de verwachte aantrekkende prijzen. Er wordt dit jaar meer gehakseld stro uit Spanje gehaald voor prijzen van €180 per ton, franco geleverd.

Veel aardappelproduct
De krapte in stro geldt niet voor aardappelproducten. Diverse reststromen uit de aardappelverwerkende-industrie worden ook deze week in prijs verlaagd door leveranciers als Duynie en Van Triest veevoeders. De prijs van stoomschillen is tussen de €0,10 tot €0,15 per procent droge stof naar beneden toe bijgesteld. Ook aardappelzetmeel en kroketten zijn in waarde gedaald, als gevolg van een ruim aanbod.

Voeraardappelen zijn eveneens beschikbaar en vinden aftrek tussen €20 tot €30 per ton (franco geleverd). Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen voeraardappelen nauwelijks beschikbaar waren. De handel loopt goed door, mede als gevolg van interessante prijzen. Voeraardappelen worden regelmatig ingezet als alternatief voor snijmaïs, melden handelaren.

Vraag naar structuurproducten
De handel in snijmaïs is niet wild. Spaarzaam wordt er handel gedaan voor €50 tot €60 per ton. Verwacht wordt dat de handel pas aantrekt wanneer de winter vordert en de kuilvoorraden slinken. Melkveehouders zoeken vanwege de kwaliteit van de kuil naar structuurproducten. De afzet van weidehooi loopt dan ook prima weg voor zo’n €150 per ton.

Weidehooi is interessanter dan roodzwenkhooi (weinig beschikbaar en duur; vanaf €180 per ton, enkele weken geleden nog €130 per ton) en graszaadhooi (slechte kwaliteit). Ook koolzaadhooi (gehakseld) is schaars en begint pas vanaf €210 per ton. Luzerne wordt als alternatief aangeboden, maar die prijzen beginnen pas vanaf €240 per ton. De verwachting is dat ook die prijs aantrekt. Dit als gevolg van een verschuivende vraag.Dunne markt maakt prijsstelling lastig.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden