Buit van €44 miljoen

Boeren vechten om windmolensubsidie

19 December 2017 - Niels van der Boom - 10 reacties

'Oorlog in de polder', zo kopt het Financieele Dagblad (FD). Samen met Omroep Flevoland liet de krant het windpark Westermeerwind doorrekenen. Bovenop de gangbare subsidie, van ruim €0,5 miljard, kreeg het project €92,4 miljoen bijzondere subsidie van de overheid. Zo’n 32 boeren menen dat zij recht hebben op een deel van deze inkomsten.

Windmolenpark Westermeerwind staat in het IJsselmeer, tegen de kust van de Noordoostpolder, en telt 48 windmolens. Sinds 2016 is het operationeel, maar de plannen werden al in 2001 gesmeed. Omroep Flevoland en het FD lieten de inkomsten van het windpark doorrekenen door een deskundige. 

147

miljoen

euro winst maakte het windpark sinds 2016

Bovenop de ruim €500 miljoen subsidie voor duurzame energie, kreeg het park een bijzondere subsidie van €92,4 miljoen. Volgens berekeningen van Omroep Flevoland en het FD bedraagt de uiteindelijke winst €147 miljoen. De oorspronkelijke investering bedroeg €3,7 miljoen.

Recht op inkomsten
Het investeringsbedrag is afkomstig van de initiatiefnemers. De grote vraag is nu: wie zijn de investeerders? Daarover doet de rechter woensdag 20 december uitspraak. Zo’n 32 boeren menen dat zij mede-initiatiefnemer zijn. Volgens afspraken uit 2001 zouden zij recht hebben op 30% van de winst, goed voor €44 miljoen.

Zij hebben eigen projecten opgegeven voor het windpark. De gemeente Noordoostpolder besloot namelijk dat er op erven geen solitaire windmolens meer gebouwd mochten worden. In 2002 kwam een convenant tot stand waarin is opgenomen dat inwoners van de Noordoostpolder in het park mogen participeren. Een regeling daarvoor is er echter niet.

Investeerders
Lijnrecht tegenover de 32 boeren staan de investeerders Pieter Meulendijks en Tjitte de Groot. Zij hebben het initiatief genomen voor het windpark. Volgens hen hebben de 32 personen geen enkel recht op een deel van de winst. De groep boeren werd pas in 2012 wakker, toen de €92,4 miljoen extra subsidie beschikbaar kwam, zo stellen ze. Een deel van de 32 agrarisch ondernemers startte in 2013 juridische actie om geld te krijgen. Daarover gaat de rechter nu uitspraak doen.

De boeren zeggen dat het windpark sinds 2016 in totaal €147 miljoen opleverde. De Groot en Meulendijks erkennen dat niet, maar willen ook niet zeggen hoeveel het park dan wel oplevert. Toen de boeren inzage eisten in alle stukken, verloren ze een kort geding hierover.

De extra subsidie is een eenmalige actie

Eenmalige subsidie
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) kende eenmalig subsidie van €92,4 miljoen toe. Volgens EZ heeft dit te maken met het innovatieve karakter van het project. Windparken bouwen op zee is eenvoudiger dan bouwen in een meer. "De complexiteit maakt dat de innovatiesubsidie gerechtvaardigd is. Bij de kennis die bij dit project is opgedaan, hebben andere projecten baat gehad", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het FD.

Ongunstig voorwaarden
Volgens de eisers hebben de 2 initiatiefnemers het project ten onrechte toegeëigend. Daarmee worden de boeren uitgerangeerd, zo zeggen ze zelf. Zij kunnen nu alleen instappen tegen ongunstige voorwaarden. Stappen ze nu in, dan maken De Groot en Meulendijks hun aandelenbelang liquide, waarna de €147 miljoen direct in hun zakken verdwijnt. Op grond van schriftelijke afspraken hebben ze maar recht op 12,3%, zo oordelen de eisers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
flevowind 19 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876952/boeren-vechten-om-windmolensubsidie][/url]
Overal het zelfde, een klein groepje graait de subsidie pot leeg zonder zelf risico te lopen. Vervolgens ruzie in de omgeving, en families die uit elkaar gerukt worden, buurtgemeenschappen die elkaar kapot maken.

De burger betaald het financiële gelach, en uiteindelijk zullen de groene energieprojecten nooit zelfstandig rendabel kunnen draaien.

Nee, we hebben het goed voor elkaar . Hier in Flevoland is de boel ook al naar de klote geholpen door de windmolens. En er zal nog veel meer ruzie komen.

Overheid , bedankt ! Lokale graaiers Bedankt!
Abonnee
verkoper 20 December 2017
Windmolens draaien op subsidie niet op wind.
Joep 20 December 2017
Deze mensen hebben 20 jaar gestreden om het park daar te krijgen. Het heeft hun veel energie gekost en t heeft hun elk meer dan een miljoen euro gekost. Als het project mislukt was dan hadden de groep boeren die nu aan het procederen is gezegd; "zie je wel, gedoemd te mislukken". De linkse rooie rakkers maak ik geen woord aan vuil omdat deze onwetend zijn en zeroeptoeteren maar wat.
Piet 20 December 2017
Feit blijft dat dit project in ruil was voor individuele projecten. Gemeente Noordoostpolder gaat hierin ook niet vrijuit.

Tevens is het zo, wie heeft eerste recht op de dijk of water. Tevens is de behapbaarheid voor sommigen ook niet mogelijk en individueel project wel.
DON Q 20 December 2017
Beste Joep,
De groep boeren zijn de afgelopen 20 jaar een keer of 10/15 bijgepraat door de ontwikkelaars van het park. De ontwikkelaars hebben de groep boeren nodig gehad om het bij de gemeente voor elkaar te krijgen, de groep kreeg deelname beloofd op basis van kostprijs. Dit was de manier om voor de gemeente windmolens te weren en planschade te ontwijken. Wanneer je enigszins op de hoogte bent van het finciele aspect van grote investeringen weet je dat de banken een eigen vermogen eisen van om en nabij de 25%. Een park wat € 400 miljoen gaat kosten heeft dus veel investeerders nodig om 25% EV bij elkaar te krijgen. De boeren en burgers waren dan ook hard nodig om dit mega bedrag bij elkaar te krijgen. Totdat de overheid over de brug kwam met een innovatie subsidie van 92,4 miljoen (lees = 25% EV). Dit is voor de alom geprezen initiatiefnemers een te grote verleiding gebleken, ze konden nu de hele buit voor hun zelf houden. Dankzij hun absurde hebzucht/geldzucht heeft het ULTIEME GRAAIEN in Nederland een gezicht gekregen. Het project "voor en door de polder" komt zo in een ander daglicht te staan.....
Abonnee
Boer Jan 20 December 2017
Jammer dat een dergelijk project de verhoudingen weer zo lekker op scherp zet.

Deze twee genoemde ondernemers zullen idd net ff slimmer dan de rest gedurfd hebben de zaakjes te regelen.

Feit is en blijft dat de overheid meer opgewekte windenergie wil, dit naast zon op bestaande daken misschien wel een van de beste manieren is, en hier ook steeds aan sleutelt om de kosten te drukken.

Voorbeeld van de huidige sde-regeling zoals die gaat gelden voor oostelijk flevoland, is amper kosten dekkend. hier mag een hele grote groep investeerders aan meewerken/bijdragen, en dit zal ook zeker nodig zijn om te realiseren.

Lang niet alle lopende projecten zijn überhaupt winstgevend, veel mensen kunnen het slecht zien als er verdiend wordt, maar hebben de mond er vol van als de zaken wat minder verlopen.
Piet 20 December 2017
Toch blijft zon eerlijker, zolang je een dak hebt kun je aan de gang.
Joep 20 December 2017
Toch zal het zo blijven dat diegene die zijn nek uitsteekt en risico's neemt gaat winnen. De achterblijvers kunnen hun jaloezie dan niet verbergen.
Abonnee
ik 22 December 2017
Toch zijn er groepen met een kluitje in het riet gestuurd.(valse beloften werden gedaan)
degene die hier tegen gingen rechten krijgen waarschijnlijk gelijk ,degene die afwachten pissen zoals het er nu uitziet naast het potje.
wind 22 December 2017
Windenergie op land is een aflopende zaak , er is te veel weerstand van de lokale bevolking en het is ook niet meer uit te leggen dat een kleine groep zich verrijkt over rug van een ander
De toekomst van windenergie ligt op zee daar hoeft geen subsidie meer worden ingestopt en weinig personen hebben daar last van

De parken die nog in ontwikkeling zijn op land kampen op dit moment met ellenlange procedures die veel kosten en de SDE voor komend jaar is al verlaagt , veel parken zullen een stille dood sterven
Joost 22 December 2017
Afbreken die zooi
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden