Ondanks volumedaling

Ook Duitse landbouwsector schrijft exportrecord

19 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland schrijft over 2017 een agrarisch exportrecord. De waarde van de geëxporteerde agri- en foodgoederen is in het afgelopen jaar met 3,9% gestegen tot €78,3 miljard. Dit blijkt uit een raming van de Duitse brancheorganisatie GEFA.

De waarde van de agrarische export, exclusief mechanisatie, steeg tussen januari en november met 4% tot €60,4 miljard. De waardestijging is opvallend, gezien Duitsland in die periode minder exporteerde. De omvang van de export kromp namelijk met 5,9% tot 51,9 miljoen ton. Vooral de export van tarwe kende een forse volumedaling (-16,9%).

16,9

procent

daalde de export van tarwe

Binnen Europa
Het merendeel van de goederen blijft binnen de Europese Unie (EU). De waarde van de Europese export steeg in de eerste 10 maanden van 2017 met 4,4% tot €64,6 miljard. De export naar derde landen noteert een plus van 2,9% tot €13,9 miljard. Opvallend is dat de export naar Rusland, na een sterke daling sinds 2014, weer in de lift zit. Deze steeg met 12,8% tot €781 miljoen.

Minder dan Nederland
Naar jaren van groei is de waarde van de geëxporteerde goederen naar Azië licht gedaald (-1,8%). De daling wordt voornamelijk aangejaagd door een krimp van 11,7% in China. De export naar Noord-Amerika zit juist in de lift en nam met €90 miljoen toe, een plus van 6%.

Op basis van de resultaten in de eerste 10 maanden van 2017, verwacht GEFA dat Duitsland een exportrecord van €78,3 miljard gaat vestigen. Dit is ruim €13 miljard minder dan het exportrecord dat Nederland heeft neergezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

DuitslandGEFA
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 19 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877274/ook-duitse-landbouwsector-schrijft-exportrecord][/url]
In 2017 is voor een bedrag aan € 91,7 miljard geëxporteerd aan landbouwgoederen. Daarnaast exporteerde Nederland vorig jaar € 9,1 miljard aan landbouw gerelateerde goederen.

Ruim €100 miljard export van de landbouw. Tweede inde wereld na de USA. Ondanks alle vuiligheid die continue over de landbouw gespuid wordt. Ondanks alle valse cijfers van de onderzoeksinstituten waar de politiek ons mee om de oren slaat.
Ondanks de achterlijke regels waar wij dagelijks mee te maken hebben. Ondanks de tegenwerking van allerlei instanties,

en dan, Carola, gaan we op de Grühne Woche lopen pochen dat Nederland het zo goed doet .....
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden