In Brabant en Limburg

D66 en PvdD willen maïsteelt inperken

24 Januari 2018 - Niels van der Boom - 8 reacties

Als het aan D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, wordt de teelt van maïs in Noord-Brabant en Limburg ingeperkt. Dit moet volgens beide partijen een positieve uitwerking hebben op het mestprobleem en minder uitspoeling van nutriënten in het grondwater bewerkstelligen.

Tjeerd de Groot (D66) stelde dinsdagavond 23 januari in de Tweede Kamer voor om de maïsteelt in Nederland in te perken. Dat schrijft Omroep Brabant. "Het mestbeleid is helemaal vastgelopen", aldus De Groot. "Het is tijd dat er andere gewassen geteeld gaan worden die meststoffen beter kunnen binden."

200

miljoen

euro voor stoppende varkenshouders moet naar de maïsteelt

Esther Ouwehand (PvdD) is het met De Groot eens. Zij wil dat de €200 miljoen, die beschikbaar komt voor stoppende varkenshouders in Noord-Brabant, ook wordt opengesteld voor het beperken van de maïsteelt.

Mening Schouten
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ziet voorlopig nog niets in het plan. Zij wil momenteel namelijk geen teelten verbieden. "Dit is een optie voor de toekomst", laat Schouten dinsdag 23 januari weten aan de Kamer.

De reden voor de maatregel is de vervuiling van drinkwater met meststoffen. Door uitspoeling van meststoffen worden drinkwaterbronnen vervuild. Dit zou zijn omdat maïs de meststoffen niet goed vasthoudt, waardoor ze snel uitspoelen. Volgens het CBS is Brabant de grootste maïsproducent van Nederland.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
John 24 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877319/d66-en-pvdd-willen-maisteelt-inperken][/url]
Het probleem is bij maisteelt dat ze voorzien moeten worden van de juiste meststoffen en samenstelling, maar dat gelt eigenlijk voor alle akkerbouwgewassen. Jammer dat we in Nederland opgezadeld worden met generieke regels. Hoe mooi zou het zijn als er varkensmest naar grasland kan en rundveemest naar bouwland?? In alle gevallen levert dat win win op: door de snelle beschikbaarheid van mineralen uit varkensmest heeft grasland nauwelijks kunstmest nodig en bouwland krijgt een meststof die beschikbaar komt op het moment dat het gewas echt begint te groeien.
geert 24 Januari 2018
gaan ze op de stoel van de ondernemer zitten,laat deze lieden zelf een boerderij kopen,kunnen ze hun gang gaan
surrogaat 24 Januari 2018
pvd en d66 zijn volkspartijen en geen boerenpartijen.
wie wordt de gelukkige winnaar als in ons land minder mais wordt verbouwd?
Ccm 25 Januari 2018
Als je geen kennis van zaken heb praat je veel makkelijker en veel te veel. Het lijkt wel of deze partijen stage hebben gelopen bij de communistische partij in rusland.
Wiljo 25 Januari 2018
ongelofelijk. Eerst de boeren dwingen om de dikke fractie te laten scheiden en af te voeren. zodat de dunne uitspoelingsgevoelige fractie over blijft.
En dan verbieden om mais te gaan verbouwen omdat de wetgeving fout blijkt uit te werken, en juist meer uitspoeling heeft veroorzaakt.
Dit is de wereld op zijn kop.
dirk 26 Januari 2018
Boeren zijn de meest makkelijk manipuleerbare bevolkingsgroep , vandaar de opslokking door de regel en wetgevinggeile grachtengordelclan.
Kjol 26 Januari 2018
Ik heb het al vaker geroepen, de insteek is om uiteindelijk van alle boeren af te komen in Nederland. Het gaat sluipenderwijs.
Abonnee
Dirk 27 Januari 2018
dirk schreef:
Boeren zijn de meest makkelijk manipuleerbare bevolkingsgroep , vandaar de opslokking door de regel en wetgevinggeile grachtengordelclan.


dat ben ik niet
Abonnee
kempenboer 28 Januari 2018
En dan hebben ze niet eens door dat als er geen mais zou mogen, er dan nog meer boeren ophouden omdat grasexploitatie op afstand veel te duur is en er dus veel meer akkerbouw bijkomt met nog hoger nitraat als gevolg. Gevalletje paard achter de wagen spannen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden