Reactie op stijgende olieprijs

Verenigde Staten schroeft olieproductie op

26 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

De olieprijs is sinds 2014 niet meer zo hoog geweest als nu. Daar kan binnenkort misschien verandering in komen, omdat de Verenigde Staten (VS) de olieproductie flink opschroeft.

Dat de olieprijs al sinds juni 2017 stijgt, heeft alles te maken met de toenemende vraag naar olie. Opkomende industrielanden, zoals China en India, drijven deze vraag op. Ook de aanvoer van olie is beperkt, omdat de oliereserves op het moment moeilijk te vinden zijn. Dit heeft tot gevolg dat de olieprijs (Brent) rond de $70 per vat schommelt, een niveau dat sinds 2014 niet meer gehaald is.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De olieprijs steeg tot hoogste niveau sinds eind 2014

Opgeschroefde productie in VS
Een lichtpuntje op de oliemarkt kan zijn dat de VS haar productie opvoert. Dit als reactie op de gestegen olieprijs. De Verenigde Staten kan dit jaar dagelijks ruim 10 miljoen vaten olie uit de grond halen, waarmee het land Saudi-Arabië en Rusland achter zich laat, zo meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het agentschap voorziet een recordjaar voor de VS, en acht het mogelijk dat de VS dit jaar de grootste olieproducent ter wereld wordt.

Weinig beweging dieselprijzen
Voor de dieselprijzen geldt dat de ruwe olieprijs niet direct bepalend is voor de pompprijs, want die bestaat (in het geval van diesel) voor circa 2/3 uit belastingen. De gemiddelde prijs voor diesel komt op dit moment uit op €1,290 per liter, zo meldt het CBS.

Het betekent een stijging van 4,5% ten opzichte van de €1,235 per liter die vorig jaar in januari genoteerd werd. Dat deze stijging niet zo sterk is als de stijgende olieprijs heeft te maken met de sterke koers van de euro.

Klik hier om de olieprijzen te volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden