Boeren willen coöperatie

Is er nog hoop voor de Poolse suikersector?

27 Februari 2018 - Niels van der Boom

De Poolse overheid overweegt het staatssuikerbedrijf Krajowa SpóÅ‚ka Cukrowa SA te privatiseren. Daarvoor onderzoekt het de mogelijkheden. De Poolse bietentelersorganisatie stuurt aan op een coöperatieve opzet. Dat kan de teelt in hun ogen rendabel houden, net zoals in Nederland het geval is.

Het Poolse ministerie van Landbouw en Landelijke Ontwikkeling maakte half februari bekend dat het onderzoeken uitvoert naar het privatiseren van de suikersector. KSC, het bedrijf achter Polski Cukier, is nu nog volledig in handen van de overheid.

Coöperatieve gedachte
De nationale vereniging van suikerbietentelers doet een oproep aan de regering om geen commerciële partijen te kiezen, maar om voor een coöperatieve opzet te gaan. In hun ogen moeten alle bietentelers en medewerkers van KSC de mogelijkheid krijgen om aandelen te kopen. Wanneer de boeren zelf deel uitmaken van de organisatie, delen ze mee in de winst en is er een directe link, zo stelt het. Ongeveer 2/3 van de Europese verwerkers is coöperatief en heeft de beste kansen in de markt, zo stelt het.

26,29

euro

per ton betaalt Polski Cukier uit

Als voorbeeld noemt het Cosun, die aantoont hoe sterk een coöperatie kan zijn. Daarbij noemt het ook de strategie die Cosun heeft uitgestippeld, om zodoende jaren met lage suikerprijzen te doorstaan. De bietenprijs van €45,62 steekt schril af tegenover de prijs van €26,29 per ton die KSC over afgelopen oogst uitbetaalde. Zelfs met de verwachte verlaging van €5 per ton krijgen Nederlandse bietentelers fors meer uitbetaald.

Stabiele lage prijzen
Voor 2018 houdt KSC de prijzen gelijk aan de vorige campagne. De prijs van €26,29 per ton geldt bij een minimum van 16% suiker. Voor surplusbieten wordt €9,59 per ton uitbetaald. Bereikt de netto verkoopprijs van KSC gedurende seizoen 2018/2019 een gemiddelde van meer dan €444 per ton, dan krijgen telers 50% van de meeropbrengst uitbetaald bovenop de basisprijs.

Polski Cukier heeft 40% van de Poolse teelt in handen en ontvangt jaarlijks 5 miljoen ton bieten. Het areaal bedraagt 77.000 hectare verdeeld over 16.000 telers. Daarnaast heeft KSC bedrijven die fruit en groente verwerken, maar deze zusterbedrijven zijn niet vergelijkbaar met die van Cosun. Een Nederlandse bietenprijs voor Poolse telers is daarmee niet haalbaar.

Südzucker
Vorig jaar was er veel te doen om lage bietenprijzen in Polen. Südzucker Polska, die de teelt in het zuiden van Polen voor zijn rekening neemt, kwam met een prijs van €16,63 per ton over de brug. Dit tot grote woede van telers. De Duitse coöperatie heeft in Polen niet dezelfde bedrijfsstructuur. Uiteindelijk kwam het toch over de brug met een hogere prijs, waardoor op het nippertje toch voldoende bieten werden ingezaaid. Lage graan- en koolzaadprijzen bieden de akkerbouwers weinig alternatief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden