Haven deze week in gebruik

Flevokust Haven is uitkomst voor boeren

13 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De Flevokust Haven, een nieuwe haven bij Lelystad, is sinds deze week klaar voor gebruik. Ondanks dat de haven nog niet helemaal klaar is, kan het eerste schip deze week afmeren. Voor agrarische ondernemers is de haven een uitkomst.

Op het moment is er een kade van 200 meter beschikbaar voor vrachtschepen. De komende maanden zal de haven afgewerkt worden, zodat er in de zomer in totaal een kade van 400 meter in gebruik genomen kunnen worden.

Het verkeer slibt steeds meer dicht

'Het scheelt tijd en geld'
De exporteurs en handelaren van agrarische producten zijn blij met de nieuwe haven. "We merken dat het Nederlandse verkeer steeds verder dichtslibt, waarbij ook de overslag in de havens veel tijd kost. Door deze nieuwe haven kunnen we grotere volumes tegelijkertijd naar Rotterdam transporteren, wat flink wat tijd en geld scheelt", zo laat Erik Waterman, mede-directeur van Waterman Onions, weten.

Waterman was de eerste klant voor het verladen van containers bij de Flevokust, toen was dat nog op het Maxima-terrein. Ook voor Jan van Hoogen, algemeen directeur bij Agrico, is de haven van belang. "Deze haven is in de buurt en is ook een stukje service voor exporteurs. Echter, de producten uit Groningen zullen nog altijd in Groningen op de boot gaan."

Strategische ligging
Edwin Bos, senior projectleider provincie Flevoland: "De haven heeft veel potentie voor de agrarische producten uit Flevoland, maar door de strategische ligging van de terminal ook vanuit het noorden van het land. Er zal een dagelijkse lijndienst naar de haven van Rotterdam worden onderhouden en ook de haven van Antwerpen zal 2 keer per week aangedaan worden."

Er zijn nog uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Zo kan de kade vande Flevokust Haven verlengd worden en kan het bedrijventerrein uiteindelijk uitbreiden naar 43 hectare. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden