Jaarrapport NVM

Meer transacties in agrarisch vastgoed

28 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De agrarische vastgoedmarkt is over 2017 in zijn geheel verbeterd. Er zijn meer transacties gedaan en deze waren gemiddeld gezien voor een hogere prijs. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

Dat de gemiddelde prijs voor transacties een stijgende lijn liet zien, was voor het eerste in jaren. Daarnaast meldt de NVM dat bedrijven afgelopen jaar ook sneller werden verkocht (gemiddeld binnen 200 dagen, bijna 2 maanden sneller dan in 2016). Echter, het aanbod is wel met 4% gedaald.

Agrarische vastgoedmarkt
Het geldvolume dat gemoeid is met de verkoop van agrarische bedrijven is met ruim 20% gestegen. Volgens de NVM is dit mede toe te schrijven aan de toename van het aantal transacties voor, over het algemeen, dure melkveebedrijven. "Echter, de situatie van de agrarische sector verschilt sterk per sector", zo laat Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM, weten in het persbericht.

Het bovenstaande is wel een signaal dat er meer beweging is in de agrarische vastgoedmarkt. Ook woonboerderijen en woningen in het landelijke gebied werden in 2017 meer verkocht, tegen hogere prijzen.

Goed jaar
Het NVM maakte bekend dat de Nederlandse vastgoedmarkt een goed jaar had. De markt werd gekenmerkt door: meer transacties, stijgende prijzen en een dalend aanbod. Het (door de lage rente) 'goedkope' geld maakte vastgoed voor veel partijen een interessante investering, zo meldt de organisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden