Nieuws Uitbreiding

Rusland zet in op meer akkerbouw

12 April 2018 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Rusland gaat het akkerbouwareaal fors uitbreiden. Het ingezaaide areaal zal dit jaar met 200.000 hectare worden verhoogd tot meer dan 80 miljoen hectare. Dat maakt landbouwminister Alexander Tkachev, tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, bekend.

De uitbreiding van het areaal komt bovenop de eerdere plussen. Er wordt vooral ingezet op granen, maar ook groenten krijgen in Rusland steeds meer aandacht. Om deze areaalgroei aan te kunnen, wordt er momenteel flink geïnvesteerd en gefinancieerd.

Bank werkt mee
De minister van Landbouw gaf aan dat er door de Russische agrarische bank al zo'n 114 miljard roebel (op dit moment is €1 is 76 roebel) aan leningen verstrekt is. De bank kreeg complimenten van de Russische minister voor het financieren van veel boeren.

De problemen met het verstrekken van meststoffen en brandstoffen aan Russische boeren worden door het Russische ministerie van Landbouw aangepakt. Volgens de minister zijn de boerderijen in het land goed voorzien en zijn de kosten voor kunstmest gedaald doordat er goed onderhandeld kon worden met de handelaren.

Focus met name op uitbreiding graan

Investeringen kunstmest
Rusland investeert tevens in kunstmest; zo werd recent bekendgemaakt dat er geld gestoken wordt in de modernisering van de fabriek voor minerale meststoffen en dat er geld besteed wordt aan het uitbreiden van het assortiment van de fabriek. De fabriek wil tevens de productie van gegranuleerd ammoniumsulfaat verdrievoudigen.

Naast de overheidssteun en een vragende interne markt, krijgen boeren meer voordelen. Een voorbeeld daarvan is de olieprijs. Gemiddeld kost 1 liter diesel in Rusland 56 dollarcent (aan de pomp). Dat is een groot verschil met de Europese olieprijzen, die worden opgedreven door accijnzen en belastingen. De lage olieprijs in Rusland komt de kostprijs van de Russische landbouwsector ten goede.

Lage grondprijs
Ook de grondprijs ligt in Rusland aanzienlijk onder de niveaus elders ter wereld. De zwakke roebel is een nood voor importeurs, maar een deugd voor exporteurs. De flinke groei die de Russische export doormaakt, is mede een gevolg van de zwakke Russische munt, die de laatste dagen extreem hard in waarde daalde.

De voorlopige voorspelling van het ministerie van Landbouw is dat er dit jaar 110 tot 115 miljoen ton graan geproduceerd gaat worden. Vorig jaar steeg de oogst tot een record van ruim 135 miljoen ton graan.

Foto: Tatyana Mi / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
teler 12 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878198/rusland-zet-fors-in-op-uitbreiding-akkerbouw][/url]
In het bericht wordt gesproken over een toename van het ingezaaide areaal van 200.000 ha. De kop van het artikel suggereert anders. Bovendien is de uitbreiding een voornemen en nog geen feit.
Abonnee
Redactie Boerenbusiness 12 April 2018
Bedankt voor de opmerking. Het gaat inderdaad om een uitbreiding van 200.000 ha. Het totale areaal komt daarmee uit op 80 miljoen hectare.

Vriendelijke groet,

Anne Jan Doorn
Boerenbusiness
Peter 34 14 April 2018
Areaalfluctuaties in deze orde van grootte zijn niets bijzonders in Rusland 200000 zijn een paar bedrijven die de kraan even open draaien. Kan zonder bezwaar volgend jaar weer worden ingeleverd. Bovendien, wat stelt 200k voor op een totaal van 80 mln ha? De kwaliteit van grond, werkers en management en beschikbaarheid van middelen zegt meer dan areaal.
schoenmakers1 29 Mei 2018
is toch iets anders als hier, hier probeert men overal zogenaamde natuur te maken, wat elke keer weer mislukt, maar het lukt ze wel om deze gronden voor de landbouw totaal ongeschikt te maken, hoe stom kun je zijn
bas 29 Mei 2018
Met de beschreven verbeteringen kan daar een geweldige sprong vooruit worden gemaakt.Het loopt daar vaak stuk op de logistiek.Goede grond en grote oppervlakten zijn daar voorhanden.Als ze daar de meststoffen en de gewasbeschermingsmiddelen en ook de machineonderdelen op tijd krijgen geleverd wordt het zonder twijfel weer DE graanschuur.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden