GLB-budget wordt 5% lager

Boer is kind van de rekening door brexit

2 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Het totale budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zal vanaf 2021 met 5% verlaagd worden. Zo staat in het voorstel voor de Europese meerjarenbegroting. Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie (EU) is hier debet aan.

Het totale budget zal daarmee uitkomen op €365 miljard. In het voorstel voor de meerjarenbegroting staat dat de directe betalingen met 4% verlaagd worden. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie (EC), Jean-Claude Juncker zijn gematigde bezuinigingen nodig door de brexit. En daarop aansluitend meldt Eurocommissaris Günther Oettinger dat consumenten dan genoegen moeten nemen met hogere prijzen voor landbouwproducten.

De brexit heeft meerdere gevolgen voor het GLB, omdat het budget een deel is van het totale EU-budget. Echter, doordat de Britten uit de EU vertrekken, is het totale budget met €13 miljard geslonken. En dat terwijl er juist meer geld nodig is, onder meer voor migratie en defensie.

Er zal op budgetten gekort worden

Europees budget wordt minder
Aangezien veel landen tegen een groter Europees budget zijn, zal er op bepaalde budgetten gekort moeten worden. Het GLB-budget is het eerste dat daarvoor in aanmerking komt, gezien het 40% (€408 miljard) van het totale EU-budget in beslag nam.

Het GLB zal daarbij zijn 2 pijlers blijven behouden. Alhoewel de directe betalingen blijven, worden ze specifieker. Daarmee wordt bedoeld dat er met beloningen voor goede prestaties gewerkt gaat worden. Daarnaast gaat het om lagere bedragen. Ook zullen er strengere milieueisen komen voordat men directe inkomenssteun kan ontvangen.

Eurocommissaris Phil Hogan heeft zijn best gedaan om de korting op de directe inkomenssteun zo veel mogelijk te beperken. Het percentage van het GLB-geld dat naar inkomenssteun gaat, is ook toegenomen. Volgens Hogan komt er een plafond van €60.000 per boer. Wat daarvan overblijft, gaat naar de kleinere boeren.

Natuur- en klimaatdoelstellingen
Het budget voor de natuur-, milieu- en klimaatdoelstellingen wordt vanaf 2021 met 15% verhoogd. De GLB-betalingen in Nederland dalen al langere tijd. In 2012 werd er nog €1 miljard betaald, terwijl dat in 2017 gedaald is naar €876 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
cagri 2 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878418/boer-is-kind-van-de-rekening-door-brexit][/url]
krijg je enkel bij landbouwers gedaan, meer werk voor minder geld !!
voorstel; iedereen binnen de eu-commisie en aanverwanten die met landbouw te maken hebben 5% minder loon.
hans 2 Mei 2018
gaat helemaal nergens over laat Engeland zelf de rekening betalen. eerst komt er bij in het nieuwe glb beleid nu weer net zo veel eraf zijn we weer terug bij af en een berg met regels en eisen op de koop toe . er blijft geen boer over op deze manier
Peter34 3 Mei 2018
@hans.
UK zal haar eigen rekening zelf betalen. en wij de onze.
laat u uw bedrijfsbeslissingen door de eu-glb-politiek beinvloeden?
Jpk 3 Mei 2018
Pulse vissen wordt door min v landbouw op een hoger plan gezet dan het verbod van nicotines
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden