Shutterstock

Nieuws Pachtbeleid

Uitgifte erfpacht positief voor investeren in grond

25 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) vrijkomende liberale pachtgrond in erfpacht gaat uitgeven, is positief opgevangen. Dit bleek woensdagavond uit de reacties tijdens een bijeenkomst van het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK) in Switerbant.

Liesbeth Kap, beleidsmedewerker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Charlotte Stein van het Rijksvastgoedsbedrijf gaven de aanwezigen in de zaal uitgebreid toelichting op de uitvoering van het pachtstelsel. De jonge boeren reageerden hierop positief.

Het bericht dat het RVB niet-strategische gronden uit geliberaliseerde pacht gaat uitgeven in erfpacht werd positief gereageerd. "Dit bevordert de continuïteit en geeft ruimte voor lange termijninvesteringen in grond", zei Corné Hermus van de Bond van Landpachters en Eigen grondgebruikers (BLHB).

Erfpacht uitgifte positief
Recent maakte de regering bekend dat de erfpacht al vanaf 2019 zal worden uitgegeven. Stein gaf aan dat het in de praktijk waarschijnlijk pas 2020 gaat worden. Wel benadruktte ze dat het er zeker van gaat komen.

Het erfpachtbeleid gaat niet terug naar de oude tijd

Charlotte Stein

Er moet nog beleid op de erfpachtuitgifte worden gemaakt. Het is echter niet zo dat de RVB jonge boeren een voorkeurspositie geeft. "We gaan niet terug naar de oude tijd, waarin we in de kasten keken om te zien of de lakens goed lagen. Onderscheid maken tussen boeren is niet onze taak."

Bodemkwaliteit
Voor een goede bodemkwaliteit is volgens Kap en Stein niet alleen de prijs van pachtgrond belangrijk, maar vooral ook de duur van de pacht. Bij erfpacht bedraagt die 26 jaar. Stein vindt dat door middel van beleid sturen op bodemkwaliteit niet werkt, maar dat dit aan de markt moet worden overgelaten: "Als je marktconforme pacht hebt, krijg je de situatie dat iemand die veel biedt ook veel opbrengst van de grond wil halen; dus investeert diegene waarschijnlijk in bodemkwaliteit."

Stein ging onder andere ook in op de situatie van onderverpachting of, zoals het genoemd werd: 'balkonboeren'. Het RVB gaat hier strenger op controleren, zo schreef staatsecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs in een Kamerbrief over pacht. Bij onderverhuur gaat het vaak om oudere boeren die al gestopt zijn met boeren, maar nog wel gronden regulier blijven pachten. De grond zelf wordt niet meer gebruikt, maar onderverhuurd aan collega-boeren.

Voordelen balkonboeren
Dit kan voordelen voor de collega-boeren hebben en het levert bovendien een mooie vergoeding op voor de gestopte boer. Dit omdat de collega-boeren op deze manier vaak goedkoper kunnen pachten dan de duurdere geliberaliseerde pacht.

Aan de andere kant levert het echter een nadeel op dat er voor buitenstaanders minder pachtgrond beschikbaar komt. En schaarste betekent vaak dat de prijs hoger wordt. Hoewel dat in het geval van pacht niet altijd zo is, benadruk Stein. "Dat er meer grond in geliberaliseerde pacht vrijkomt, heeft niet altijd een prijsdrukkend effect."

Strengere controle?
Hoe het ook zij, onderverhuur is illegaal en RVB benadrukte dat de wet leidend is. Het RVB gaat dan ook strenger controleren op illegale onderverhuur-constructies. Dit wordt echter al meerdere jaren gezegd.

Hoe het RVB gaat handhaven wilde Stein niet zeggen. "Ik vind het vreemd dat de politie vaak vertelt hoe ze terroristen pakken; dan weten de terroristen de volgende keer hoe ze dit moeten ontduiken." Wel zei ze dat er foto's gemaakt kunnen worden van landbouwvoertuigen op percelen die niet van de grondeigenaar zijn.

Mankracht ontbreekt
Echter, de RVB zal niet veel extra kunnen gaan controleren. "We hebben nog maar weinig ambtenaren tot onze beschikking", zegt Stein. Kortom: de mankracht ontbreekt om in de komende tijd veel extra te controleren op illegale onderverpachting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Aart G. 25 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880314/uitgifte-erfpacht-positief-voor-investeren-in-grond]Uitgifte erfpacht positief voor investeren in grond[/url]
Moet je dan ook een bankgarantie van 26 jaar overleggen?
Aart G. 25 Oktober 2018
Moet je dan ook een bankgarantie van 26 jaar overleggen?
Ajk 26 Oktober 2018
De plannen zijn dat je het recht koopt. Waarde vaak 50% vd grondprijs. De pachtcanon staat wettelijk vast en is voor iedereen gelijk. Dit recht kun je weer verkopen als je stopt met de resterende looptijd die er nog over is.
Abonnee
ome henk 26 Oktober 2018
Je betaald dus 3 procent canon over de helft 4 procent rente over de andere helft en over die helft ook nog 2 procent aflossen. Als we de canon stijging wegstrepen tegen de rente op het insteekrecht betaal je dus gemiddeld 4,5 procent en heb je na 26 jaar niets meer. Dan kun je beter zelf de helft kopen.
Abonnee
Kjol 26 Oktober 2018
Erfpacht is wel het stomste wat je kunt doen, maar blijkbaar zijn er mensen die nog steeds zo weinig begrip hebben dat ze zich erin laten luizen. Van de andere kant, een hobby mag geld kosten, leuk voor de spielerei als je niks anders te doen hebt.
Berry 27 Oktober 2018
Ik heb in het verleden erfpachtrecht gekocht. Later alles kunnen kopen. Zo dom was de aankoop dus niet.Nu heb ik op andere grond ook erfpachtrecht. Op dit moment voor een prikkie in vergelijking tot vrije huurprijs.Ben het met.je.eens dat direct kopen beter is maar dan moet er wel grond in de omgeving beschikbaar zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden