Na de vondst van vroege gele roest is het advies aan akkerbouwers om hun percelen grondig te inspecteren op deze schimmelziekte. “Zo vroeg in het seizoen is de natuurlijke resistentie van de plant nog onvoldoende. Gele roest kan in dit stadium forse opbrengstschade veroorzaken. Het is tijd voor actie.”
“Als het er in zit, zie je het zo. Je hoeft echt niet te zoeken”, zegt Bert Westhoff van BASF. Hij kent de symptomen van gele roest op z’n duimpje en weet hoe snel een aantasting kan uitbreiden. “Veel graanpercelen zitten nu in de fase van de uitstoeling. De natuurlijke resistentie tegen de schimmel is dan nog onvoldoende. En met temperaturen van soms al boven de 15 graden, kan gele roest flink om zich heen slaan. Voor je het weet zit een blad er half onder.”
Het is volgens de technisch productadviseur van groot belang om de ziekte binnen de perken te houden. “Tijdens de uitstoeling wordt het aantal stengels bepaald en daarmee de basis voor je opbrengst. Als de gele roest vrij spel krijgt, hou je in extreme gevallen soms maar 1 stengel over. Dat kost tonnen opbrengst. En in deze tijd van het jaar komt de ziekte niet meer tot stilstand. Een periode met lage temperaturen geeft hooguit wat vertraging. Je moet de eerste aantasting gewoon niet missen.” Westhoff adviseert telers dan ook om hun graanpercelen regelmatig te inspecteren. “Bij voorkeur 2 keer per week.”
Sterkste triazool en snelle opname
Voor de aanpak van gele roest adviseert Westhoff 1,5 liter Osiris per hectare. Deze fungicide heeft de T0-plek overgenomen van Opus Team. Een logische keuze volgens Westhoff. “Osiris bevat net als Opus Team epoxiconazool en dat is bewezen de sterkste triazool tegen gele roest.” De aanpak van de schimmel wordt volgens Westhoff sowieso steeds belangrijker. “We zien dat gele roest de laatste jaren agressiever wordt en ook steeds vaker rasresistenties doorbreekt. Dat gebeurt soms binnen 1 seizoen.”
Over de effectiviteit van Osiris hoeven telers zich volgens Westhoff geen zorgen te maken. “De werking van de epoxiconazool komt altijd tot uiting. Alleen bij temperaturen onder de 5 graden duurt het misschien een fractie langer dan men bij Opus Team gewend was.” Ook de snelle opname in het blad draagt volgens de adviseur bij aan de goede werking. “Als je Osiris spuit, zie je geen druppeltjes op het blad, zo goed vloeit het uit.”
Opus Team in suikerbietenteelt
Osiris werkt curatief en preventief en mag 2 keer per seizoen worden toegepast. Een bespuiting kan worden gecombineerd met de groeiregulatie of onkruidbestrijding. Telers die nog Opus Team in de schuur hebben staan, adviseert Westhoff om dat in te zetten in de suikerbietenteelt. “Daar is het rendement het hoogst vanwege de sterke werking op cercospora.”