Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur & Waterstaat, verwacht dat de provincies deze zomer met een plan van aanpak komen over het grondwaterbeheer. Zo moet nauwkeuriger in beeld komen wie er grondwater onttrekken, hoeveel wordt onttrokken en of dat legaal gebeurt.
Dit nauwkeurige beeld moet er komen voor de agrarische sector en de burgerij. Dit zijn de burgers die, binnen en buiten de bebouwde kom, bij warm weer aanzienlijk meer water onttrekken voor recreatieve doelen. Daarmee speelt de bewindsvrouw in op een Kamerbrede wens voor het beter in beeld brengen van de omvang en de plaats van het onttrekken van grondwater dan nu het geval is.
Per provincie verschillen de regels over het maximaal aantal kuubs en de meldingsplicht, alsmede de verplichting een vergunning aan te vragen.Dit beleid verschilt volgens de minister per provincie, omdat het averechts werkt om het landelijk centraal aan te sturen. De droogteproblematiek is namelijk ook regionaal. Grofweg kan Nederland in 3 verschillende gebieden worden ingedeeld.
Verdringingsreeks niet landelijk maar provinciaal
Aan zee zijn er regio's waar verzilting een steeds groter probleem wordt en zoet water met een pijplijn moet worden aangevoerd Ten tweede zijn er gebieden waar het grondwaterpeil kan worden gebufferd met rivierwater en water uit het IJsselmeer. Ten derde zijn er gebieden waar de grondwaterstand volledig afhankelijk is van regenwater. Met name langs op de zandgronden langs de oost- en zuidgrens.
Net als voor het provinciale beleid over het slaan van bronnen en het onttrekken van grondwater, is er ook provinciaal beleid voor de zogenaamde verdringingsreeks. Die kan per provincie verschillen. Voor welke doelen wordt water gebruikt en welke toepassingen krijgen voorrang boven andere? Ook dit is provinciaal beleid waar de Tweede Kamer beter zicht op wil. Hoe worden deze afweging gemaakt? Het Waterschap Rijn & IJssel heeft aandacht gevraagd voor deze verantwoordelijkheid. Wie is er verantwoordelijk en hoe wordt de afweging gemaakt? Dat moet beter, zeggen bestuurders van het Achterhoekse waterschap.
Succesvol gebufferd
Minister Van Nieuwenhuizen is er klip en klaar over dat een herhaling van 2018, toen binnenvaartschepen in de haven van Deventer vast kwamen te liggen, niet opnieuw mag plaatsvinden. Koste wat het kost moet een herhaling van de extreem lage waterstanden worden voorkomen. Ze prijst de waterschappen in Oost- en Zuid-Nederland, die al belangrijke resultaten hebben geboekt met het langer vasthouden van water in het voorjaar. Als voorbeeld stelde ze het 'verondiepen' van een beek in Twente onder regie van LTO. Dat heeft geleid tot meer natuurkwaliteit en minder snelle afvoer van water in het voorjaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887954/beregenen-zonder-toezicht-kan-echt-niet-meer]Beregenen zonder toezicht kan echt niet meer[/url]
Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
kikker schreef:spring toch in de sloot man...Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !
jk schreef:Nee dat mag niet meer van de globalgap ivm ziekte van weil !kikker schreef:spring toch in de sloot man...Alleen nog beregenen uit oppervlakte water, bronwater oppompen is funest voor de grondwater stand !