Shutterstock

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

14 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De dalende trend op de oliemarkt is (de laatste dagen in elk geval) een halt toe geroepen. Het zijn vooral de ontwikkelingen in de VS die spelers op de oliemarkt bezig houden. Ook de zorgen om de veiligheid op de Rode Zee geven de markt steun. De tegenvallende importcijfers van China zijn al weer bijna vergeten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruwe Brent-olie zakte dinsdag 12 december weg tot $73,24 per vat. Dat is het laagste niveau sinds eind juni. De laatste dagen krabbelt de koers voorzichtig wat op. Vandaag 14 december staat Brent op $74,65 per vat.

Een daling in de Amerikaanse olievoorraad wordt door analisten als belangrijke oorzaak voor de opleving op de oliemarkt genoemd. Volgens de overheidscijfers van de VS is de voorraad ruwe olie met 4,3 miljoen vaten geslonken. Dat zijn 650.000 vaten meer dan waar de handel op rekende. De Amerikaanse centrale bank maakte woensdag bekend de rente niet te veranderen. Voor 2024 gaf de Fed aan dat de rente verlaagd zou kunnen worden. Lagere kosten voor kapitaal stimuleren de economie en daarmee ook de vraag naar energie waaronder olie.

Aanvallen op schepen in de Rode Zee door Houthi-rebellen maken de aanvoer van olie uit het Midden-Oosten lastiger. De Houthi-rebellen hebben zich min of meer gemengd in het conflict tussen Israël en Hamas en vielen schepen aan met een duidelijk link met Israël. Afgelopen zondag maakte de Houthi's duidelijk dat die link met Israël geen absolute vereiste meer is. Alle (koopvaardij)schepen onderweg naar een Israëlische haven zijn doelwit. Op een Noorse olietanker brak brand uit nadat het schip was bestookt met raketten vanuit Jemen. Gisteren is volgens verschillende bronnen wederom een olietanker bestookt. Overigens komt niet alleen de olie-industrie daardoor in de problemen. De Rode Zee is de belangrijkste route voor de scheepvaart tussen Azië en Europa.

China import minder olie
Een prijsdempend effect op de oliemarkt hebben de Chinese olie-importcijfers. Vorige week zakte de Chinese import namelijk naar het laagste niveau in zeven maanden. Dat viel gelijk met een piek in de Amerikaanse olieproductie. Vanuit dat perspectief gezien zou er de komende dagen nog best ruimte kunnen zijn om de bodem in de markt naar beneden te brengen, stellen enkele analisten.

De klimaattop in Dubai zit er op. Alle 198 landen zijn tot een akkoord gekomen. Het is de eerste keer dat er in een slotverklaring wordt gesproken over het afbouwen van fossiele brandstoffen. Dat in een gastland dat zo ongeveer leeft van de olieopbrengsten. Vanuit de oliesector zelf klinken overigens weinig verontruste geluiden over de slotverklaring. Het lijkt bijna ter kennisgeving aangenomen te worden.

De dieselprijs zakte deze week en zit rond de €125 per 100 liter. Voor een deel werkt de lagere olieprijs door in de prijs van destillaten. Volgens sommige experts speelt het zachte winterweer ook een rol. Huisbrandolie of diesel voor verwarming wordt in Nederland weinig meer gebruikt, maar dat is lang niet overal in Europa het geval.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden