Shutterstock

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

27 Februari 2024 - Linda van Eekeres - 3 reacties

De Natuurherstelwet is vandaag (27 februari) door het Europees Parlement aangenomen. Het gaat om een afgezwakte vorm van het originele voorstel van Frans Timmermans (destijds Eurocommissaris). Op verzoek van het Europarlement is in de wet ook een noodrem opgenomen in het geval de voedselproductie in gevaar komt. De impact van de nieuwe wet voor Nederland is nog onduidelijk. Het ministerie van LNV heeft een impactanalyse laten doen, maar de uitkomsten daarvan zijn niet openbaar gemaakt.

De nieuwe wet bepaalt dat tegen 2030 herstelmaatregelen ingevoerd zijn voor ten minste 20% van alle land- en zeegebieden in de EU. De EU-lidstaten moeten in 2050 90% van alle aangetaste ecosystemen hersteld hebben. Hiervoor moeten zij in 2030 ten minste 30% en in 2040 60% van de habitats (onder meer bossen, grasland, rivieren en meren) hersteld hebben.

De EU-landen moeten hierbij tot 2030 prioriteit geven aan Natura 2000-gebieden. Een gebied mag niet opnieuw achteruitgaan. De lidstaten moeten ook nationale herstelplannen vaststellen waarin ze beschrijven hoe ze deze doelstellingen willen bereiken.

Voedselproductie in gedrang
De noodrem van het Europees Parlement houdt in dat 'streefcijfers voor landbouwecosystemen onder uitzonderlijke omstandigheden worden opgeschort als de voedselproductie voor consumptie in de EU er ernstig door in het gedrang komt'. Eerder was de wet al dusdanig afgezwakt dat een verbod op verslechtering veranderd werd veranderd in een inspanningsverplichting.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt de Natuurherstelwet desondanks nog steeds 'te ingrijpend voor het landelijk gebied' en diende samen met anderen een voorstel tot verwerping in, waarvoor geen meerderheid was. Het wetsvoorstel is goedgekeurd met 329 stemmen voor, 275 tegen en 24 onthoudingen. Ruissen noemt het aannemen van de wet een 'erg ongelukkig besluit'. "Dit zet ons platteland op slot. De effecten worden enorm, een 'stikstofcrisis 2.0'. Natuurbescherming wordt de leidende prioriteit, belangrijker dan verkeersveiligheid of woningnood, ook buiten Natura 2000-gebieden. Gemeenten en provincies hebben amper keuzevrijheid. Ecologen gaan de inrichting van ons land bepalen." Ruissen vindt het ook 'triest dat minister Van der Wal de doorgerekende effecten op Nederland niet wilde delen met de Tweede Kamer, voorafgaand aan deze cruciale stemming'.

LTO: Platteland nog verder onder druk
Ook LTO is niet blij met de nieuwe wet, geeft de organisatie aan op haar website. LTO geeft aan voor natuurherstel te zijn, 'maar niet op deze manier, die leidt tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten'. LTO vindt het zeer zorgelijk dat 'er weer een Europese verordening is aangenomen, waarvan de uitwerking voor Nederland nog onduidelijk is'. "Als gevolg daarvan zullen de consequenties en beperkingen van deze wet voor de Nederlandse landbouw, en de rest van Nederland, pas later in de praktijk duidelijk worden: wanneer de verplichtingen waar Nederland zich nu aan committeert allerlei maatschappelijke activiteiten in Nederland verder op slot zetten."  

Er is nu nog goedkeuring van de Raad van Europa nodig waarin de betrokken ministers van de EU-lidstaten zich over het wetsvoorstel buigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Henk 29 Februari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908041/natuurherstelwet-met-noodrem-goedgekeurd]Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd[/url]
We zullen moeten kiezen voor een NEXIT.! Want deze EU is een enorme bedreiging voor onze Nederlandse democratie.! Ik kots er zo langzamerhand van.!
Abonnee
Tijdbom 29 Februari 2024
Helemaal mee eens Henk,maar dan komt er wel wat om de hoek kijken. We zijn een heel klein landje. Zo gaat geheel europa naar de vaantjes met hun natuur,we gaan eraan kapot. We hebben kunnen lezen dat de landbouw maar een ietsje pietsje verantwoordelijk is voor de groenen HUN natuur.Zou het helpen als we geen lid meer zijn?
Bio+ 2 Maart 2024
Henk schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908041/natuurherstelwet-met-noodrem-goedgekeurd]Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd[/url]
We zullen moeten kiezen voor een NEXIT.! Want deze EU is een enorme bedreiging voor onze Nederlandse democratie.! Ik kots er zo langzamerhand van.!
Deze EU IS democratie. Een democratisch besluit is niet noodzakelijk dat wat iemand (bijv Henk) of een groepering (bijv de landbouwsector) wil. En het is niet noodzakelijk een besluit wat goed, verstandig etc is. De gedachte dat als er een NEXIT.! komt er betere of zelfs meer gewenste besluitvorming komt daar zie ik de logica niet van in. Trouwens, ander punt: besluitvorming die een bedreiging lijkt te vormen voor wat dan ook kan zomaar uitpakken tot iets anders: een zegen. Of iets neutraals.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden