Geld voor niet geruimde dieren

Extra compensatie voor geitenhouders

21 September 2010 - Redactie Boerenbusiness

Geitenhouders krijgen ook een vergoeding voor geiten die niet geruimd zijn. Dat heeft minister Verburg in de Staatscourant bekend gemaakt. Het gaat om geitenhouders waarbij tijdens de ruiming maar een klein percentage geiten drachtig was, waardoor boeren maar een kleine schadevergoeding hebben ontvangen.

Om recht te hebben op de schadevergoeding moeten de dieren wel gevaccineerd zijn en moeten er tijdens de ruiming minder dan 57 procent van dieren geruimd zijn. De vergoeding gaat over het verschil tussen het geruimde percentage en die 57 procent. Per dier ontvangt een geitenhouder 283 euro. Voor biologische geiten- em melkschapenhouders en veehouders met een CAE- vrije status komt daar 40 euro extra bij.

Het percentage van 57 procent is gebasseerd op de vroeg geruimde bedrijven. "Daar zijn gemiddeld 57 procent van de dieren geruimd en geldt voor 43 procent een permanent fokverbod." Het blijkt echter dat bedrijven waar minder dieren geruimd zijn met een grotere schadepost zitten. Immersbij 10 procent ruiming geldt voor 90 procent een fokverbod. Waarbij een veehouders geen compensatie ontvangt. Het LEI heeft berekend dat de schade per geit 283 euro bedraagt.

Om erachter te komen hoeveel geiten er per bedrijf geruimd zijn gebruikt het ministerie de gegevens van de Algemene Inspectiedienst en de Voedsel en Waren Autoriteit

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden