Nieuwe voorraden voor K+S

Canadese Potash vindt onderdak bij Duitse K+S

23 November 2010 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse K+S AG, Europa’s grootste producent van meststoffen gaat het Canadese Potash One Inc overnemen voor ongeveer 311 miljoen euro. Hiermee krijgt het bedrijf toegang tot meer grondstoffen voor kunstmest.

Aandeelhouders van Potash One krijgen 4,50 dollar per aandeel in een ‘vriendelijke’ overname. Het bod op Potash werd gisteren aangenomen. K+S betaalt hiermee 24 procent meer dan de prijs waarmee het bedrijf op 19 november afsloot.  

Door slinkende grondstoffen en fabrieken die bijna aan hun maximum zitten was de druk op K+S groot. De vraag blijft toenemen en om daaraan te kunnen voldoen zat er voor de kunstmestproducent niks anders op dan op zoek gaan naar nieuwe grondstoffen. Dankzij de overname krijgen ze toegang tot voorraden inclusief het Legacy project, een veld dat waar naar alle waarschijnlijkheid 2,7 miljoen ton kalium chloride per jaar gewonnen kan worden. 

‘De nieuwe voorraad kalium, potas, samen met onze bestaande kaliummijnen gaat ervoor zorgen dat we international concurrerend blijven’, zegt Norbert Steiner bestuursvoorzitter van K+S in een verklaring. In 2007 liet Steiner weten dat K+S behoefte heeft aan nieuwe grondstoffen. Twee  jaar later nam het bedrijf Dow Chemical Co’s Morton over en werd daarmee werelds grootste aanbieder van zout.

De vraag naar plantmeststoffen is ondertussen aan het herstellen van een dip. De vraag stijgt waarschijnlijk van 3 procent naar 5 procent per jaar.

De Legacy mijn, gelegen in Canada, heeft nog ongeveer 2,5 miljard dollar aan investeringskapitaal nodig om in productie te komen. Dit zal op zijn vroegst in 2015 gebeuren, aldus K+S. Potash was daarnaast in het bezit van een aantal licenties die ze toestaat om potas bloot te leggen. Deze zijn nu in handen van K+S.

Steiner nam pas de beslissing om Potash over te nemen nadat een deal met EuroChem Mineral en Co om een kaliummijn te openen in Rusland misliep. Ook het plan om een staatsmijn te heropenen in Oost Duitsland liep op niks uit.  

De druk om meer te produceren neemt echter nog wel steeds toe, doordat de goedlopende kaliummarkt kapers aantrekt. Dat zijn dan veelal mijnbedrijven die genoeg geld hebben om kaliumreserves te creëren. Zo werd onlangs bekend dat Vale SA, werelds grootste leverancier van ijzererts, 4,5 miljard dollar pompt in een potasmijn in Argentinië.   

Bron: K+S

 

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden