Wolddijk 23, RUINERWOLD, Nederland Erik en Lydia van der Linde
..." /> Wolddijk 23, RUINERWOLD, Nederland Erik en Lydia van der Linde
..."/>

Spelende kinderen op de Drentse Koe

21 Juli 2011 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel De Drentse Koe zich net naast Ruinerwold in het buitengebied bevindt, overheerst de rust en stilte niet. Uit de auto stappend komt het geluid van spelende kinderen je tegemoet. Niet zo gek trouwens, want het is een mooie dag – zo net na Pinksteren - om er met de kinderen op uit te gaan. Zo vinden kinderen van een schoolklas op De Drentse Koe veel vertier in de speeltuin op het erf.

Want De Drentse Koe is geen doorsnee bedrijf, omdat eigenaren Erik en Lydia van de Linde een melkveehouderij combineren met een recreatieboerderij. De taken zijn daarbij helder verdeeld: Erik organiseert het melkveebedrijf en Lydia is verantwoordelijk voor de recreatietak. Twee aparte bedrijven op één locatie dus, maar zij ondersteunen elkaar waar nodig is. Zo worden de 70 melkkoeien gemolken door een melkrobot, waardoor de dieren altijd buiten lopen op het grasland van de zeven hectare grote huiskavel. Het voordeel hiervan is dat recreërende bezoekers elk moment van de dag naar koeien in de melkrobot en grazend koeien in de wei kunnen kijken.  

Het melkveebedrijf runnen, dat naast de 70 melkkoeien bestaat uit 51 hectare grond, is uiteraard voor Erik en de hoofdtak van het bedrijf. Al het landwerk, op het hakselen van maïs na, wordt in eigen beheer gedaan. Voor de grasoogst gebruikt hij een balenpers. In principe kan het werk door een persoon worden gedaan, maar wanneer het echt heel druk wordt krijgt Erik hulp van zijn vader. Wanneer het melkveebedrijf minder aandacht vraagt, springt Erik bij op de recreatietak. Hij helpt dan vooral met het repareren van toestellen en de attributen.

Geen koe extra melken

De recreatietak zette Lydia twaalf jaar geleden op, ze ging op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor extra activiteiten op het bedrijf. Omdat er op het bedrijf melk wordt geproduceerd, lag het volgens haar voor de hand om daar iets mee te gaan doen. De keuze viel vervolgens op het ijsmaken en niet op bijvoorbeeld kaas. 

"Voor het maken van ijs hoef je minder te investeren dan voor kaas", aldus Lydia. Voor het ijsmaken wordt per jaar 3.000 liter melk gebruikt. Het lijkt misschien weinig, maar voor 10 liter ijs heb je 4 liter melk nodig. Per jaar wordt er dus 7.500 liter ijs gemaakt. "Dat is net geen koe extra per jaar", vult Erik aan. Het ijs is in de beginjaren vooral verkocht aan restauranten, cafés en campings in de buurt. Voor extra reclame werd er op markten en braderieën gestaan om meer omzet te kunnen draaien.    

Het concept sloeg aan. Op een gegeven moment werd het door de markten en braderieën zo druk dat van thuiswerken amper meer sprake was. Dit was de aanleiding om op zoek te gaan naar een manier om thuis ijs te gaan verkopen, om zo het werk beheersbaar te houden. In eerste instantie probeerde Erik en Lydia het met een maïsdoolhof om bezoekers te trekken. Dit bleek een goede zet, want ondanks dat het geen ijsweer was, verkochten ze in de herfstvakantie veel ijs aan de mensen die speciaal voor het doolhof afreisden naar hun boerderij. 

Naar het succes van een maïsdoolhof wisten ze dat recreatie aan huis het juiste middel vormt om mensen naar hun boerderij te trekken en ijs aan huis te verkopen. In de loop van de jaren kwam er een boerderijwinkel, boerenbiljart, familiefietsen en een ijscokar bij. Inmiddels kan niet meer gesproken worden van iets kleins, maar van een volledig recreatietak, met 1 vast personeelslid en per dag 3 á 4 losse arbeidskrachten. 

Om de drempel zo laag mogelijk te houden hanteert de Drentse Koe een laag entreetarief. Volwassenen mogen namelijk gratis naar binnen en per kind hoeft maar 4,50 euro te worden betaald. Daar staat tegenover dat gasten zelf hun drinken en eten moeten halen, er is namelijk geen bediening of toezicht. 

Wanneer de kinderen in de speelweide spelen, moeten ze zichzelf vermaken. Zomers is het uiteraard drukker dan ’s winters, maar in de wintermaanden worden er veel kinderfeestjes georganiseerd in de overdekte speelschuur.

Nauw verbonden

De bedrijven zijn nauw met elkaar verbonden. Niet alleen omdat de bedrijven zich op één locatie bevinden, maar ook omdat het melkveebedrijf een bezienswaardigheid is van het recreatiebedrijf en  de bedrijven elkaar financieel ondersteunen in goede en slechte tijden. Zo werd tijdens de "goede tijden" in de melkveehouderij een speelschuur gebouwd voor de recreatietak en in de "slechte tijden"  is de melkveehouderij geholpen door de recreatietak.

Bewust wordt er geen eten zelf gemaakt, deels omdat daar te weinig tijd voor is maar anderzijds om andere ondernemers in Ruinerwold ook mee te laten profiteren. Zo wordt bijvoorbeeld frites op bestelling geleverd door de locale horeca. Daar staat tegenover dat zij reclame maken voor De Drentse Koe wat weer meer dagjesmensen oplevert.

Toekomst         

Toekomstplannen hebben de ondernemers genoeg. Wat betreft het melkveebedrijf wachten Lydia en Erik eerst op 2015. Voor het recreatiebedrijf zijn er wel concrete uitbreidingsplannen. Zo moet de parkeerplaats worden uitgebreid, maar dan moet de bestemming van het bedrijf eerst veranderen. Op de grond waar het bedrijf staat ligt nu een agrarische bestemming, om verder uit te kunnen breiden moet er een recreatieve bestemming op het bedrijf komen. De ondernemers hebben er alle vertrouwen in, maar hoe lang dat gaat duren is afwachten. "Dat het veel tijd en geld kost is één ding dat zeker is", zegt Lydia lachend. 

 .

Recreatiebedrijf "De Drentse Koe", het bedrijf van Erik en Lydia van der Linde uit Ruinerwold

  
 

De hoofdtak van het bedrijf zijn de zeventig melkkoeien. Overdag kunnen de koeien naar buiten.

 
 

Voor het ijsmaken is er iemand in dienst. Per jaar wordt er 7.500 liter ijs gemaakt.

 
 

Het ijs wordt nadat het uit de ijsmachine komt, in kleine bekertjes gedaan. Waarnaar het vervolgens in de winkel kan worden verkocht.

 
 

Gespannen kijken de bezoekers naar het zojuist uitgekozen ijs. De ijsverkoop is een belangrijke tak van het bedrijf.

 
 

Bij aankomst wordt er extra aandacht geschonken aan hygiëne. Niet omdat er ooit iets is voorgevallen, maar uit voorzorg.

 
.

Veel kinderen hebben kalfjes nog nooit in het echt gezien. Verwonderend blijven ze dan ook staan bij het zien van een kalfje

 
 

De speelschuur zorgt ervoor dat het niet alleen in de zomer, maar ook in de winter druk is. De speelschuur kan worden gehuurd.

 
 

Voor veel kinderen zijn traptrekkers iets nieuws. Maar naar één rondje op de traptrekker willen ze er niet meer vanaf.

 
 

Voor de ouders is het een rustige middag. De kinderen zijn druk aan het spelen en zij kunnen rustig genieten van het mooie weer.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden