Midden Oosten neemt meer af

Aardappelafzet EU lijdt onder obesitas

9 Augustus 2011 - Redactie Boerenbusiness

De afzet van voorgebakken aardappelproducten in de EU lijdt onder obesitas. Dit omdat mensen steeds gezonder gaan eten. Hiervoor in de plaats komen nieuwe markten in ondermeer het Midden Oosten. Dat meldt ABN Amro in de sectormonitor Food. Sowieso stonden in de eerste helft van 2011 de marges in de aardappelverwerkende industrie onder druk.

De onder druk staande marges waren het gevolg van de slechte kwaliteit aardappelen. Zo verwerkte de Nederlandse aardappelindustrie in de eerste helft van 2011 het grootste volume aardappelen van deze eeuw, maar daar verdiende ze weinig extra aan. Dit door hoge aardappelprijzen en een aardappel van lagere kwaliteit, waardoor meer aardappelen nodig waren dan anders om een zelfde productie als in 2010 te realiseren.

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie is volgens ABN Amro voor 85 procent in handen van McCain, Lamb Weston/Meijer, Aviko en Farm Frites. Deze draaien de meeste omzet middels de export van onder andere voorgebakken aardappelproducten. Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren daarbij altijd de belangrijkste afnemers, maar juist hier is de afzet minder hard gegroeid dan in voorgaande jaren. Dit door de gezondheidstrend die gaande is. Hierdoor zijn consumenten minder voorgebakken aardappelproducten gaan eten en meer gezondere dingen. 

Hier staat tegenover dat de afzet naar het Midden Oosten, Azië en Zuid-Amerika wel toeneemt. "Nederlandse bedrijven leggen de focus op verschillende marktsegmenten. Enkele bedrijven richten zich op de foodservicemarkt, terwijl andere bedrijven de nadruk leggen op de productie van A-merken of van huismerken", aldus ABN Amro.

De komende tijd wordt kostprijsbeheersing volgens de bank steeds belangrijker, omdat de concurrentie op internationaal niveau tussen de aardappelverwerkende industrie toeneemt. Ook wordt de ontwikkeling van nieuwe producten steeds belangrijker.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden