NVM: prijs blijft op peil

Geen kleine transacties in melkquotum

24 Augustus 2011 - Redactie Boerenbusiness
Vraag en aanbod van melkquotum blijven behoorlijk in evenwicht. Daarbij vinden ook lang niet alleen kleine transacties plaats, zo melden de makelaars van de NVM. Zij verwachten dat de quotumprijs voorlopig op peil blijft. De vraag naar leasemelk neemt steeds meer toe.
Dit beeld schetsten de makelaars dinsdag op een persbijeenkomst over eerste half jaar van 2011. Hoewel over vier jaar het quotumtijdperk definitief ten einde is, zijn veel melkveebedrijven in staat om het productierecht aan te schaffen. Daarbij gaat het lang niet altijd om kleine hoeveelheden, zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de agrarische sectie van de NVM. Transacties van 50.000 en 100.000 kilo quotum komen meer dan geregeld voor. ‘Melkveehouders hebben vaak een grote stal gebouwd en willen deze, met de huidige melkprijzen in het achterhoofd, vol hebben.’

De makelaars verwachten dat de prijs voor melkquotum, die al enkele maanden bivakkeert rond de 17,80 euro per kilo vet, ook de komende periode redelijk stabiel blijft. Naast een groei in melkproductie speelt bij agrarische ondernemers ook mee dat investeren in quotum fiscaal aantrekkelijk is. Ook solliciteren volgens de NVM melkveehouders voor op eventuele politieke beslissingen, waarbij het quotum alsnog wordt vervangen voor een ander beheersysteem waarvan de op dat moment geproduceerde melk per bedrijf de basis wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden