Grondprijs VS onder druk

Macquarie waarschuwt voor grondprijsbubbel VS

7 December 2011 - Redactie Boerenbusiness

Amerikaanse grondprijzen stevenen volgens Macquarie af op een neerwaartse correctie nadat deze de afgelopen jaren scherp zijn gestegen. Deze stijging was te danken aan speculatieve investeringen, lage rentetarieven en hoge gewasprijzen.

Volgens de analisten bouwt zich echter een bubbel op en is waakzaamheid vereist omdat de opbrengsten teruglopen. Er is volgens hen geen onderbouwing waarom de Amerikaanse landbouwgrondprijzen drie tot vier keer hoger liggen ten opzichte van grond in Brazilië waar dezelfde gewassen worden verbouwd, of 30 keer de corresponderende prijzen in Rusland. Grond in de VS waarvan de gewasopbrengst hoog is wordt nu gewaardeerd op 12.000 tot 15.000 dollar per hectare, waar dit in Brazilië ligt op 3.500 dollar per hectare en 500 dollar per hectare in Rusland.

Gebaseerd op data van de Federal Reserve Bank van Chicago stelt Macquarie vast er dit jaar sprake was van een gemiddelde stijging van de grondprijs van 17 procent in Indiana, Illinois, Iowa, Michigan en Wisconsin. Dit is de sterkste stijging sinds 1977. Op basis van cijfers van de USDA zijn grondprijzen in Midwest Amerika in de periode 2005-2010 gestegen met 40 tot 70 procent. Volgens de analisten investeren speculanten in land op basis van de verwachting van een verdere kapitaalgroei in de nabije toekomst. Maar de opbrengsten zijn teruggelopen en bedragen op jaarbasis nog maar 1-2 procent.

Ongeveer de helft van de Amerikaanse landbouwgrond wordt inmiddels beheerd door mensen die de grond niet bezitten. Door de lagere opbrengsten richten investeerders echter steeds meer hun vizier op Zuid-Amerika en Oost-Europa, waar de kapitaalskosten per gewasproductie lager liggen en de omzetmogelijkheden competitiever zijn. De analisten wijzen er tot slot op dat het voor een importeur als China niet uitmaakt of de sojabonen komen uit de VS of Brazilië, maar dat het van belang is waar de prijzen het laagst zijn. Grondprijzen in de VS gaan volgens de analisten in de komende maanden ook onder druk staan doordat de Amerikaanse overheid zijn subsidies verlaagt, waardoor het voor boeren moeilijker wordt om te investeren en daarmee hun grond beter te laten renderen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden