Sloopsubsidie

Na plattelandswoning oude stallen aan de beurt

24 Juli 2012 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De nieuwe regelgeving rondom agrarische bedrijfswoningen is bijna rond, wat een gedeelte van de leegstand op het platteland tegen moet gaan. Maar nu ligt daar nog het probleem van leegstand van verouderde varkensstallen. Een nieuw project van de NVM.

Dankzij nieuwe regelgeving voor plattelandswoning kunnen boeren straks makkelijker een bedrijfswoning verkopen aan particulieren zonder bang te hoeven zijn dat het bedrijf in gevaar komt, De regelgeving is nog niet helemaal rond, maar de NVM heeft er alle vertrouwen in dat er geen bezwaren komen en de regels doorgevoerd gaan worden. 

De regelgeving maakt ook dat boeren die gestopt zijn met het bedrijf in hun woning kunnen blijven zonder bang te hoeven zijn voor strenge milieuwetgeving. Dat is een zorg minder, maar de nog atijd matig lopende markt voor woonboerderijen en de vele leegstand van verouderde varkensstallen blijft. 

"Op termijn kan de wetgeving effect hebben op de verkoop van woonboerderijen", zegt Van der Waaij, A&LV voorzitter. In het eerste halfjaar van 2012 werden er in totaal 502 woonboerderijen verkocht. Het laagste aantal sinds 2002. Daar hoort tevens een lagere middenprijs (433.000 euro) bij en een langere periode (260 dagen) om de bedrijven te verkopen.  

Voor de woonboerderijen is dan wel een oplossing aanwezig, een ander verhaal is dat voor de varkensstallen. "Iets wat 10 jaar uit gebruik is zakt in elkaar", zegt Van der Waaij. "Dat geldt voor schuren, maar ook voor woningen." dat houdt in dat een boer die stopt, maar wel op het bedrijf blijft wonen na een paar jaar aankijkt tegen een vervallen schuur. "Daar wordt niemand blij van."

Door de economische crisis is een ruimte voor ruimteregeling nutteloos, maar de NVM blijft bij haar standpunt dat er een sloopsubsidie moet komen. "Grond met gebouwen is lastig verkoopbaar als het de ondernemer vooral om de grond te doen is." Voor een dergelijke regeling is echter tijd nodig. "Het heeft ons ook veel tijd gekost om de regeling plattelandswoning rond te krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Frans 25 Juli 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/nieuws/algemeen/item/10800951/Na-plattelandswoning-oude-stallen-aan-de-beurt]Na plattelandswoning oude stallen aan de beurt[/url]
Wat te denken van de half leegstaande boerderijen , geef de boer de gelegenheid om deze ruimte benutten om er een aanleunwoning van te maken voor evt.mantelzorg
Dit is weer terug gaan naar vroegere tijden , waar de kinderen de ouders lang in hun oude vertrouwde omgeving oud te laten worden.
Dit is natuurlijk goed voor de zorgsector , het bespaard een hoop kosten.

F Snoijs
Ellie 27 Juli 2012
Helemaal met je eens Frans!! Liever anders bestemmen dan slopen!
eekelen 27 Juli 2012
Zit ook in dat schuitje. Kan geen kant uit.
Frans 28 Juli 2012
Of laat betreffende geintresseerde boeren of tuinders dergelijke leegstaande stallen gecontroleerd inrichten voor een beperkt aantal werkmigranten , want die lelijke caravans en woonunits is ook geen gezicht op het erf .
De gemeente wil de akkerkotjes weghebben , maar stemmen weer wel in met deze caravans etc.

Frans
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden