Toewijzing oogst 2013

Cosun betaalt meer uit voor hoger bietenareaal

9 Augustus 2012 - Redactie Boerenbusiness

Coöperatie Cosun heeft de uitbetaling van suikerbieten voor oogst 2013 verbetert. Zo wordt de eerste vijf procent aan surplusbieten tegen de quotumprijs, inclusief ledentoeslag, betaald. Cosun wil zo het areaal suikerbieten verhogen met vijf procent.

Dit meldt de coöperatie donderdag. Het concern heeft de voorwaarden voor oogst 2013 nu al bekendgemaakt, zodat de telers hier in hun bouwplan tijdig op kunnen anticiperen. Naast het volledig uitkeren van de vijf procent aan bieten boven het quotum, geeft Cosun ook de garantie dat de volgende tien procent surplusbieten (dus tot 115 procent van de toewijzing) tegen een basisprijs van 28 euro per ton netto buiten, bij 16 procent suiker en 87 WIN) worden betaald.

Dit zijn betere voorwaarden dan dit jaar, want over de oogst van dit jaar betaalt Cosun geen quotumprijs uit over de surplusbieten en hanteert zij een basisprijs van 27 euro over de 10 procent surplusbieten.  Surplusbieten waarvan de surplussuiker geen afzet kent, moeten van 2013 naar 2014 worden doorgeschoven, vult Cosun aan.

Cosun neemt deze maatregelen gelet op de gunstige marktomstandigheden voor suiker en surplussuiker. De coöperatie verwacht dat de financiële perspectieven voor de telers voor oogst 2013 nu zo gunstig zijn dat zij meer ruimte voor de suikerbieten inruimen in het bouwplan. De onderneming streeft naar een verhoging van vijf procent van het areaal tot ruim 76.000 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden