Stal van de toekomst

Mestrobot nog een stap te ver

6 September 2012 - Redactie Boerenbusiness

Hoe prikkel je een melkveehouder om na te denken over modernisering van de melkveesector. Bij de Dairy Campus hebben ze het antwoord. Je maakt een aantal futuristische robots en laat melkveehouders daarop reageren.

Bij de Dairy Campus zijn ze nog op zoek naar innovaties voor de bouw van een nieuw melkveebedrijf in Leeuwarden. Op de Agro Techniek Holland (ATH) blijkt wel dat afgezien van innovaties bij melkmachines en melkrobots de innovaties in- en rondom veehouderijsystemen beperkt zijn. 

Het meest vernieuwende concept lijkt het stalconcept van ID Agro. Het gaat daarbij om een Roundhouse stal. Een staltype wat is overgewaaid uit Engeland en vooral in de vleesveehouderij gebruikt wordt. "In Nederland gaat er in het najaar begonnen worden met de bouw van de Roundhouse voor een melkveehouder", zegt Marco Visscher.

De stal heeft veel weg van de rondeelstal die in de pluimveehouderij gebruikt wordt. "Het voordeel is dat de voerhekken aan de buitenkant zitten, waardoor er voldoende ruimte is. Ook hoeven koeien niet onthoornd te worden en tocht het niet in de stal. Daardoor blijven de dieren gezonder."

Een ander concept waar hard aan gewerkt wordt is de koetuin. Dit concept heeft echter nog veel weg  van een serrestal.   

Ondertussen gaan ze bij de Dairy Campus nog iets verder en zetten ze in op afschaffing van de melkstal. René van Oord, van LTO, geeft hierbij aan dat melkwinning in combinatie met weidegang heel actueel is. "Een mestrobot gaat dan weer een stap te ver."

Bij Dairy Campus presenteerde ze een robot die de koeien in de wei melkt, een robot die mest opvangt en een robot die de bloter kan vervangen. Rob Huinink, kennismakelaar bij de Melkvee Academie, zegt dat ze expres dergelijke futuristische apparaten laten zien. "Wij willen dat melkveehouders nadenken over nieuwe ideeën." 

Huinink wijst er daarbij op dat de introductie van de melkrobot niet vanzelf ging en dat zelfs bij introductie van automatische afname er veel weerstand was vanuit melkveehouders. "Donderdagochtend had ik hier een groep jongeren die het allemaal maar niets vonden, maar desalniettemin hebben ze nadat ik ze uitgedaagd had een hele poos aan een tekening van de stal van de toekomst zitten werken."

Wanneer de robots echt in actie komen luidt het commentaar: "De moderne boer is er een met een joystick in de hand."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden