Focus op diervoer

Kassa rinkelt voor drie Nederlandse coöperaties

27 September 2012 - Redactie Boerenbusiness

Met de verkoop van handelsconcern Cefetra aan BayWa strijken de huidige aandeelhouders, ForFarmers, Agrifirm en AgruniekRijnvallei, vele miljoenen euro’s op. Zij willen dit geld steken in het versterken van de voeractiviteiten.

De drie coöperaties vangen in totaal 125 miljoen euro voor Cefetra. Afgaande op de verhouding in aandelen, kan ForFarmers veruit de meeste euro’s op de spaarrekening bijschrijven. Het voerconcern uit Lochem, de grootste voercoöperatie van Europa, heeft nu 57,7 procent van de aandelen in handen. Op de transactiedatum van 1 januari 2013 ontvangt ForFarmers dan dus ruim 72 miljoen euro.

Agrifirm bezit 32,2 procent van Cefetra en kan dus bijna 40,4 miljoen euro tegemoet zien. De 10 procent van AgruniekRijnvallei levert de fusiecoöperatie uit de Veluwe en de Achterhoek dus 12,5 miljoen euro op. De coöperaties zijn begin deze eeuw direct eigenaar geworden van Cefetra na het ontmantelen van Cebeco Groep, waartoe het handelshuis eerst behoorde.

Cefetra verkoopt circa 15 procent van de omzet aan agrarische grondstoffen aan de drie coöperaties, oftewel circa 3 miljoen ton. De coöperaties hebben aangegeven deze grondstoffen ook onder de nieuwe eigenaar BayWa te blijven afnemen.

De verkoop volgt na een studie naar de mogelijkheden om Cefetra verder te laten groeien. In gesprekken met ForFarmers, Agrifirm en AgruniekRijnvallei is gebleken dat er onvoldoende mogelijkheden waren om de groeiambities te verwezelijken, zo valt te lezen in een verklaring. De drie coöperaties richten zich op groei in diervoeders met hun klanten in de veehouderij. ForFarmers en Agrifirm investeren daarvoor ook druk in het buitenland als Duitsland en Groot-Brittannië.

De miljoenen geeft hen een injectie om verder te expanderen. Cefetra heeft daarentegen van BayWa de garantie gekregen dat het Duitse concern gaat investeren om het concern wereldwijd te laten groeien.

Lees ook: Duitse BayWa koopt handelshuis Cefetra

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden