Naar ondernemingskamer

Gedupeerde leden Agrico stappen naar de rechter

31 Oktober 2012 - Redactie Boerenbusiness

Rond de 100 leden van Agrico stappen naar de rechter. Zij zijn het niet eens met het besluit van de coöperatie om eind 2010 de teelt en afzet van industrieaardappelen te verkopen aan Aviko Potato. De leden sluiten verstrekkende financiële gevolgen voor hun coöperatie niet uit.

De leden hebben zich verenigd in de Stichting Gedupeerde Leden van Agrico en spannen een enquêteproducere aan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De akkerbouwers vinden dat zij gedupeerd zijn door het besluit van Agrico om hun coöperatieve teelt en afzet van industrieaardappelen, volgens hen buiten hun medeweten om, te verkopen en over te dragen aan Aviko Potato.

De stichting zegt meer dan 10 procent van de leden van coöperatie Agrico te vertegenwoordigen. Van de coöperatie in Emmeloord zijn ruim 900 akkerbouwers lid. Volgens de leden is de verkoop in strijd met coöperatieve afzetbelang. Zij stellen ‘ernstig te twijfelen’ aan de rechtmatige totstandkoming van het besluit en aan de rechtmatigheid van het besluit zelf. De leden sluiten in een verklaring ‘verstrekkende financiële gevolgen voor hun coöperatie’ niet uit.

Volgens de leden is de gang naar de rechter nodig, omdat de raad van beheer van de coöperatie in hun ogen niet wil meewerken aan het verstrekken van de informatie omtrent de besluitvorming en de inhoud van het verkoopbesluit. De stichting verklaart haar bezwaren schriftelijk kenbaar te hebben gemaakt bij Agrico in een zogeheten bezwarenbrief, waarop het bedrijf vier maanden later heeft gereageerd.

In een enquêteproducere dient de ondernemingskamer vindt onder meer een mondelinge behandeling plaats, waarbij de beide partijen hun standpunten aan de rechter toelichten. Hierna neemt de rechter een besluit of er gegronde redenen zijn aan een juist beleid binnen de coöperatie te twijfelen. Als de rechter het hier mee eens is, wordt een onderzoek ingesteld naar het beleid en de gang van zaken binnen de vennootschap.

De ondernemingskamer stelt daarbij een onderzoeker aan, die rapporteert aan de kamer. Aan dit onderzoek moeten bestuurders, commissarissen, werknemers en ex-werknemers meewerken. Als de rechter een besluit heeft genomen, kunnen de partijen na de uitspraak van de ondernemingskamer nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Wat er mis ging bij Agrico kunt u hier lezen in een reconstructie in magazine Boerenbusiness nr.4.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden