Rapport Rabobank

Kansen voor Nederlandse suikerbiet zonder quotum

9 November 2012 - Redactie Boerenbusiness

Rabobank ziet kansen voor akkerbouwers in suikerbieten als het suikerquotum komt te vervallen. De bank wijst in een rapport op de groeiende mondiale suikerconsumptie. Ook Cosun kan haar positie versterken door suikerbieten van buiten Nederland te verwerken.

In een zogeheten thema-update van Rabobank die vrijdag is uitgekomen, schetst de bank dat het bietenquotum waarschijnlijk in 2019 of 2020 volledig wordt afgeschaft. Weliswaar staat in het eerste voorstel van eurcommissaris Dacian Ciolos dat de suikermarktordening al over 2,5 jaar moet worden afgeschaft, maar mede dankzij de lobby van Europese organisaties van suikerbietentelers lijkt een verlenging tot 2020 in het vat te zitten. Dit biedt de telers en industrie meer tijd om zich aan te passen aan een quotumvrij regime.

Volgens Rabobank kunnen Nederlandse telers profiteren van een quotumloos tijdperk, mits zij ‘kwalitatief hoogwaardige bieten blijven telen.’ De organisatie wijst op de prognoses van de FAO, die verwacht dat de mondiale consumptie van geraffineerde suiker stijgt van 168 miljoen ton nu naar 207 miljoen ton in 2020.

Dit betekent volgens de bank dat de mondiale suikerproductie ook moet opschalen. Dat gaat ook gebeuren, zo verwacht de FAO. De productie van suikerbieten neemt toe met 10 procent tot 244 miljoen ton, de productie van suikerriet met ruim 27 procent tot 2.109 miljoen ton. Een groot deel van de toename aan suikerriet gaat echter op in de productie van bio-ethanol.

Gelet op de kwaliteit, blijft de suikerverwerkende industrie (zoals foodconcerns Mars en Unilever) de voorkeur geven aan het inkopen van suiker binnen de Europese Unie. De suikerverwerkers willen graag van het bietenquotum af. Zij zien meer in het sluiten van  vaste contracten met leveranciers als Cosun.

Suikerproducenten als Cosun kunnen hun voordeel halen uit een vrije Europese suikermarkt als zij regionaal een sterke positie innemen en ook land overstijgende arealen suikerbieten of suikerriet gaan verwerken, stelt Rabobank. De bank gaat ervan uit dat de Nederlandse suikerssector concurrerend kan opereren op een vrije Europese suikermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden