Voederbiet weer terug?

Voorlopig brok goedkoper dan eigen teelt

16 November 2012 - Redactie Boerenbusiness

Voorlopig is het ondanks de hoge prijzen voor onder meer A brok toch voordeliger om zelf geen krachtvoer te verbouwen, zo concludeert Flynth. Dat heeft alles te maken met derogatie en mestplaatsingsruimte.

Bij Flynth kwamen diverse vragen binnen vanuit melkveehouders met het verzoek om te kijken of de teelt van krachtvoervervangers een goed alternatief is voor A brok. De vragen volgen op flink gestegen brokprijzen die over oktober bijna 17 procent hoger liggen dan in het voorgaande jaar. Ondertussen stijgt de melkprijs niet mee met het gevolg dat marges steeds kleiner worden.

"Wij hebben naar twee situaties gekeken. In de eerste gaat iemand eigen grasland inzetten voor de krachtvoerteelt en in de tweede situatie wordt er grond uit de verhuur gehaald en ingezet voor de teelt", licht Rinus Wientjes, van Flynth, toe. Door de derogatie is het eerste scenario sowieso niet haalbaar. "Dan kom je in de knel te zitten met de mestplaatsingsruimte."

In de situatie dat er grond verhuurd wordt is eigen krachtvoerteelt wel haalbaar. "Dat wil zeggen wanneer er green grond aan bollenboeren verhuurd wordt." Vaak brengt de huur van grond aan bloembollentelers zoveel op dat grond in eigen gebruik nemen sowieso verlies betekent. Of de krachtvoerprijs moet nog veel verder gaan stijgen.

In andere gevallen, bijvoorbeeld wanneer grond aan vollegrondgroentetelers verhuurd wordt, kan de eigen teelt van krachtvoer wel lonend zijn. Bij krachtvoerteelten moet aan voederbieten, maiskolfensilage( MKS) en corn cob mix CCM) gedacht worden. "Vooral door de aangescherpte mestnormen kan de eigen teelt voor extra mestruimte zorgen", zegt Wientjes.

Toch moet er niet al te makkelijk over de teelt van krachtvoer gedacht worden waarschuwt Hans Scholten, bedrijfsadviseur voor Flynth. "Er moet rekening gehouden worden met de kosten van de teelt, opslag en de bewaring van de producten", zegt Scholte.

Ondanks dat het heel wat voeten in de grond heeft om zelf krachtvoer te telen is een enkeling toch aan het kijken of het bij zijn bedrijfsvoering past.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden